"Албена" на Йовков гостува на театрална сцена Смолян

"Албена" на Йовков гостува на театрална сцена Смолян

На 18 ноември от 19 ч. в зала 1 на театъра може да се насладите на творчеството на Й.Йовков с пиесата "Албена".В главната роля Саня Борисова,режисьор на постановката е Пламен Панев, пластика Татяна Соколова.

Участват още Симеон Алексиев, Христо Пъдев, Мария Станчева, Троян Гогов, Стоян Сърданов, Стефан Попов, Мария Генчева, Петър Тосков, Марин Младенов, Тодор Генов, Стефан Бобадов, Анелия Ташева, Мария Радославова, Русалина Чапликова, Любомир Калаксъзов, Стефан Иванов.

Албена е най-красивата българска драма! Тя носи класически измерения и се родее с пиеси като Ромео и Жулиета, Отело, Кармен, Коварство и любов и още много други. Всеки народ има своята легенда или истинска история за трагизма на голямата любов. Но каквото и да кажем в полза на българската Албена, то ще е малко. Противоречивата, безумно красива и магнетична Албена е онзи символ, който ни кара да се чувстваме живи, привлича ни и ни мята в грешни страсти. В нейните очи грехът се разбива на парченца! Злите очи и зависта ще погубят Нягул и Албена, но затова пък всички ще останат просто безчет анонимници, безлични и малки в своя фалшив морал. И до днес жестокият спор “за” и “против” стои с пълна сила върху крехките плещи на Албена. Много я мислят за грешница, други я обявяват за светица – жертва на любовта! Каква е всъщност и защо отделих толкова внимание на “селото”, тоест на “другите” в тази пиеса? Може би защото вярвам повече в индивидуализма и не обичам колективното мислене. To най-много да ни доведе до някоя трагична революция, каквито през последните два века имаше не малко. По-скоро съм склонен да се втурна след Албена към бесилото, отколкото да се смеся с всички, които хвърлят камъни по нея!

Вирни се горе