ПГТТ „Христо Ботев” – Смолян първа въвежда дуално обучение

ПГТТ „Христо Ботев” – Смолян първа въвежда дуално обучение

По проект 27 учители ще проучват чуждия опит

ПГТТ „Христо Ботев” – Смолян е първото учебно заведение в областта, което въвежда дуална форма на обучение. Специалността е „Електрообзавеждане на производството”. „Направихме един консорциум от професионални гимназии – водеща е нашата, Професионалната гимназия в Мадан и ПГ по туризъм и строителство – Смолян. По Еразъм+ изпращаме 27 учители на обучение в три държава – Германия, Италия и Испания, за проучване на международния опит в дуалната форма на обучение”, каза директорът на техническата гимназия в Смолян инж. Мария Жайгарова.

На 21 октомври първата група от 9 човека заминава за Лайпциг за една седмица. Това е първия проект, който се прави за учители. От четири години насам, всяко лято, ПГТТ в Смолян изпраща по 20 свои ученици на международна практика в чужбина. За първи път ще пътуват само учители.

В дуална форма на обучение, в специалността „Електрообзавеждане на производството”, са приети 8 ученици. Училището е сключило договор с ЕВН, като идеята е учениците, които се обучават в тази форма, да провеждат часовете по практика в реални условия във фирмата партньор. „В 11 и 12 клас паралелно ще се провежда обучението и практиката. Учениците ще бъдат назначени на работа в ЕВН и ще получават възнаграждение за това. Учебната програма са съгласува с фирмата, така че максимално добре да отговорим на нуждите на местния бизнес”, каза още Жайгарова. По думите й фирмата партньор показва добро отношение към учениците, полагат грижи както за тяхното обучение, така и за спортната им дейност и здравето.

Идеята на този вид обучение е максимално бързо децата да са насочат към реална работна среда, а при добро представяне от тяхна страна, след завършване на образованието, могат да останат на работа във фирмата партньор. „Безспорно в цялата ни област има нужда от електротехници. Не само в ЕВН, а и всяка по-голяма фирма се нуждае от такъв специалист. Нашето училище е единственото, което подготвя такива кадри”, каза директорът на ПГТТ „Христо Ботев” в Смолян. Учебното заведение работи повече от две години за въвеждане на дуалната форма на обучение. Направен е опит това да стане в областта на машиностроенето, но тази професия, за сега, не е интересна за децата. В региона определено има нужда от такива специалисти, а никъде не се готвят.

Инж. Мария Жайгарова прикани родителите да насочват децата си към избор на професия. „Език се учи цял живот. Математика, химия, биология се учат във всяко училище. Ако детето има интерес да се занимава с дадена наука може да го прави във всяко учебно заведение. Човек веднъж в живота си може да завърши средно образование. Може след това да смени дадената професия, но ще я усвои в средното образование. Дори само за себе си да е полезен, е нужно да има определени умения и компетентности, които за съжаление в профилираните училища не може да получи. Знам че има смисъл да се учи професионално образование. Насочете децата си към него. Така те ще бъдат полезни и за себе си и за околните”, каза в заключение директорът на ПГТТ „Христо Ботев” – Смолян.

Вирни се горе