ПГПИ-Смолян стана партньор с Училище за изящни изкуства от Бурса

ПГПИ-Смолян стана партньор с Училище за изящни изкуства от Бурса

Професионална гимназия за приложни изкуства – Смолян вече е в партньорски взаимоотношения с Училище за изящни изкуства „Зеки Мурен“ от град Бурса.

На среща между ръководствата и част от преподавателите на двете училища, състояла се в турския град, беше подписано Рамково споразумение за сътрудничество, съобщи директорът на Художественото училище в Смолян Симеона Савова.

От българска страна присъстваше и специално поканен Главен експерт от Министерство на културата, Отдел „Училища по изкуствата и културата и работа с даровити деца“ – Ралица Базайтова. Договорени бяха съвместни бъдещи дейности и проекти, тясно обвързани с подготовката и възможностите за изява на талантливите деца от двата града. Преподавателите обмениха информация за методите и спецификата при работата по специалните предмети, домакините показаха ателиетата и импровизираната изложба в коридорите на Училището. Директорите Сейфетин Йълдъръм и Симеона Савова-Коруева, и Главен експерт Ралица Базайтова обсъдиха особеностите в обучението и в завършването на степен на образование, както и документите, които се издават в двете държави. Тримата уточниха параметрите и перспективите на бъдещото партньорство. Докато течеше официалната среща в кабинета на директора, в двора българските и турските ученици създаваха неформално приятелство, разменяха контакти, играеха волейбол и баскетбол, снимаха се за спомен и уговаряха бъдещите срещи помежду си. След това в актовата зала всички заедно видяха презентация, представяща ПГПИ – Смолян като училище за професионална подготовка по приложни изкуства, а домакините поздравиха своите нови приятели с импровизиран концерт. Само обещанията за скорошни творчески и приятелски срещи успяха да убедят младите творци, че е време да свърши приятната и интересна среща помежду им.

Вирни се горе