Певци от Асеновград подкрепиха празника Преображение Господне в Смолян

 Певци от Асеновград подкрепиха празника Преображение  Господне в Смолян

Големият църковен празник Преображение Господне бе отбелязан вчера със света божествена Литургия в епархийския манастир над Смолян „Св. Пантелеймон“, възглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. В празничното богослужение взе участие и иконом Запрян Шиков – изпълняващ длъжността игумен на манастира. За красивото благоозвучаване на Литургията в църквата на манастира „Св. св. Козма и Дамян“ допринесоха и гостите от Асеновград, дошли специално за празника – Дружество „Свето Благовещение“.

През целия ден гости и поклонници от Смолян и страната преминаваха през светата обител, за да се помолят, да благодарят и запалят свещички, защото този празник силно и светло въздейства върху сърцата на хората. С евангелското четиво, а и с благослова си Негово Високопреподобие припомни смисъла на вярата и желанието неотклонно да я следваме такава, каквато ни е завещал Христос. Той се преобразява /като едно от чудесата Му/ на върха на планината Тавор пред тримата свои най-близки ученици апостолите Петър, Йоан и Яков, за да им покаже, че Той е светлината на света. В кратката църковна песен за възхвала /кондака/ се посочва, че учениците видели Неговата слава, доколкото могли, та като го видят и на кръста, да знаят и да проповядват на света, че Той е възлюбеният Божи син и Него трябва да слушаме. Потвърждение на това било и явяването в небето на старозаветните пророци Мойсей и Илия от двете страни на Христос.

По време на празничното богослужение бе осветено грозде, което традиционно на Преображение Господне се благославя. Според отците на Църквата „гроздето се освещава като образ на Преображението: то става вино, преобразявайки се в съвършено друга същност, а после това вино по удивителен начин става Кръв Христова“.

Знайно е, че като Христос не можем да правим чудеса, но можем да се стараем да преобразяваме отделни свои качества, а и целия си живот към по-добро, към по-усилна вяра и по-голяма милост към човека и всичко, което ни е дал щедро и безплатно Създателят. В този смисъл бе и пожеланието на архимандрит Висарион към богомолците да има мир помежду ни, да има вяра и надежда и благословение над всички родопски домове. Той благодари на Фондация „Св. Пантелеймон“ с председател послушница-сестра Христина за съграждането и поддържането на благолепния вид на манастирския комплекс, както и на брат Георги за подкрепата му към манастира още от първата копка.

Росица Примовска

Вирни се горе