Петиция за свободно движение на стоки и хора между България и Гърция

Петиция за свободно движение на стоки и хора между България и Гърция

До компетентните органи на:

Република България

Република Гърция

Европейския Съюз

Родопите е планина с богата и древна история, култура и традиции. Векове наред хората са живели заедно и са си помагали, това ги е съхранило и запазило и до ден днешен. За съжаление политиката, която се води през последните десетилетия не е довела до реално подобряване на живота на местното население, за създаването на условия за устойчиво развитие на планината, и запазване на културната идентичност на местната общност. Трудния достъп до много от градовете в района води до загуба на реални възможности за бизнес и инвестиции, като затрудненията при преминаването на границата между България и Гърция остава един неразрешен проблем за хората и от двете страни. Това, което се вижда в момента e едно трайно обезлюдяване на планината и прогонване на хората, чийто родословни корени са по стари от вековните гори, който има планината.

Настоящата подписка е В ПОДКРЕПА НА:

Създаването на условия за свободно преминаване на стоки, хора и автомобили между Република България и Република Гърция през Родопите. Довършване и пускане в експлоатация на всички предвидени транспортни артерии между двете страни. Намаляването на концентрацията на изхвърлянето на вредни емисии от автомоблите в трудно достъпните райони като прохода Златоград – Ксанти, чрез отварянето на нови проходи през други населени места. Създаването на нормални условия за бизнес, общуване и живот между хората живеещи в пограничните райони на Родопа планина.

Настоящето искане е подкрепено от Договора за Функциониране на Европейския Съюз по който и двете страни имат задължения.

НАСТОЯВАМЕ:

За

  1. Отварянето на предвидените пропусквателни пунктове между Република България и Република Гърция.

  2. За довършване на започнатите пътища от гръцка и българска страна.

  3. За насърчаване и подкрепа на малкия и среден бизнес в пограничните райони на Родопите на територията на Република България и Република Гърция.

  4. Създаване на условия за нормален живот и общуване на местното население в пограничните райони на Родопите.

Сдружение “Родопи без граници”

Вирни се горе