ПБЗН спечебли проект „Как службите за безопасност работят с училищата”

ПБЗН спечебли проект „Как службите за безопасност работят с училищата”

Главна дирекция “Пожарна Безопасност и Защита на Населението” – МВР спечели проект на тема: „Как службите за безопасност работят с училищата”, финансиран от Център за развитие на човешките ресурси, по програма „Учене през целият живот”, секторна програма „Леонардо да Винчи”.Това съобщи днес на специална пресконференция и разказа повече подробности координатора на проекта Благой Янковски – началник група ДПК и ППД в РС “ПБЗН” – Смолян.

ГДПБЗН активно работи по обучение на доброволни формирования, които да помагат в случаи на пожар и други кризисни ситуации. Част от това обучение включва обучение на младежи, членове на Младежки противопожарни отряди „Млад огнеборец”, като на територията на страната има създадени 864 отряда. Поради нарасналото значение на това движение ние решихме да обменим опит с други страни. С оглед важността на избора на система за работа с младежите и приложимостта й в България, се насочихме към Германия, чиито Служби за пожарна безопасност и защита на населението имат най-голям опит в обучението на доброволци в Европа. В тази връзка ГД “ПБЗН” разработи проект „Как службите за безопасност работят с училищата”, финансиран от Център за развитие на човешките ресурси, по програма „Учене през целият живот”, секторна програма „Леонардо да Винчи”.

Целта на този проект е български пожарникари да бъдат запознати с начина на обучение на обучители и методологията на преподаване в Германия. Друга тема която ще бъде разгледана е как се осъществява взаимодействието между училищата и службите за безопасност. За целта проектът предвижда редица дейности. Първо бенефициентите чрез самоподготовка ще се запознаят с бита и традициите на приемащата страна, както и ще подготвят кратко представяне на България. След това предвиждаме предварителна педагогическа подготовка, чрез провеждането на открити занятия с доброволци.

Самата мобилност ще протече за период от 7 дни през месец май 2013г. в гр.Зул, Германия. Изборът на област Смолян да представлява България произтича от това, че тя е една от най-активните области в обучението на младежи в страната. По време на мобилността група от 10 пожарникари от ОУ “ПБЗН” – Смолян ще се запознае на теория и практика как се обучават деца и младежи в местната пожарна в Зул. Ще се запознаят и с начина на работа на пожарната и общината. Предвидени са и спортни и културни мероприятия. След провеждането на мобилността предвиждаме да се изготви предложение за методика за обучение на обучители, като резултатите от този проект първоначално да се приложат в област Смолян, а в последствие и в останалите служби “ПБЗН” в страната. За да покажат резултатите от наученото пожарникарите, преминали това обучение, ще проведат демонстративно занятие пред всички останали колеги на предвидените семинарни занятия.

Вирни се горе