ПБЗН: Обстановката в областта все още остава усложнена

ПБЗН: Обстановката в областта все още остава усложнена

Към настоящия момент обстановката в областта все още остава усложнена. Основно и в момента в Смолян се работи по почистване на пътната инфраструктура и възстановяване на електропреносната мрежа. Екипи ПБЗН са оказали съдействие на дежурните екипи на ЕВН за възстановяване на електрическото захранване на населените места. Съвместно със сили на ДГС се работи по отстраняване на паднали дървета с цел проходимост на пътищата за пътно поддържащата техника и спасителните екипи. Оказва се съдействие за пробиване на пътища към откъснати населени места по територията на област Смолян.

Поетапно се възстановява електрозахранването в област Смолян. Към момента частично има ток в общините Рудозем и Мадан. Тъй като са затруднени телекомуникациите с мобилните оператори – на места няма връзка, сигналите на телефон 112 в РД ПБЗН – Смолян са основно за хора, с които е изгубена комуникацията в районите, които са без електрозахранване. Главните пътища са проходими при зимни условия, а към малките населени места се работи за отварянето им. Пътят към община Баните и Неделино се разчистват. Към момента няма постъпили сигнали за бедстващи хора. По информация от Министерството на енергетиката, поради скъсани проводници от  паднали клони и силен вятър без електрозахранване са 103 населени места. На 10.03.2015г. звената на РДПБЗН Смолян са реагирали на следните 21 сигнали, свързани с усложнената метеорологична обстановка: помощ на ЕВН; оказване съдействие на ЦСМП и снегопочистването; за отстраняване на опасни дървета; спасяване на деца и животни, както и доставка на храна и медикаменти.

Днес, 11.03.2015 г., към с. Мугла, Баните, Неделино и Златоград са изпратени екипи на ПБЗН с високопроходима техника за доставяне на храна и лекарства на хората.

От СД ПБЗН в област Смолян са предислоцирани два контейнеровоза, а от РД ПБЗН – Русе два Ратрака – сили и средства, които да помогнат в затрудненото положение в областта.

Вирни се горе