Параклисът "Св. Спас" над Райково ще отбележи храмов празник утре

    Параклисът "Св. Спас" над Райково ще отбележи храмов празник утре

Според Новия завет след своето възкресение Исус остава на земята да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, движейки се сред тях като богочовек. На 40-тия ден той се въздига в небесата.

На параклиса „Св. Спас” в местността Зъбатско над Райково и тази година ще се съберат много граждани и гости, за да почетат църковния празник Възнесение Господне и деня на шофьора. Празничната програма ще започне със Света литургия, отслужена в параклиса в 9.30 часа. Час пъ-късно, в 10.30 ще бъде отслужен Тържествен молебен за шофьорите и ще се освети празничния курбан. Празникът на шофьора ще бъде официално открит в 11.00 часа. В 12.00 часа е предвидено народно веселие. За всички, които желаят да присъстват на празника на параклиса „Св. Спас” над Райково транспортната фирма „Рожен експрес” е осигурила безплатен превоз, който тръгва от 8.30 часа от Бункера в Райково

В продължение на години райковци тачат и поддържат храмът Св. Спас”. От малко дървено параклисче някога, днес той се издига величествено и всеки, който дойде на това място се зарежда с духовна сила и чистота. През 17 век, когато върлувала голямата чума в родопския регион райковци са идвали тук, за да се спасят и да запазят корените си живи. Тогава много родове са били затрити, но и много оцелели, благодарение на това божествено място, където се е издигало малко дървено параклисче. След години известният райковец д-р Никола Герджиков, който живеел в Швейцария, намира спасение за болната си дъщеря Елена отново тук, на това място. След това, в знак на благодарност, той поръчал да се направи проект на православния храм, който и до днес събира ежегодно хиляди миряни.

Вирни се горе