Параклисът „Св. Спас” над Райково посрещна стотици миряни

Параклисът „Св. Спас” над Райково посрещна стотици миряни

Тримата инициатори за възстановяването му получиха грамоти от кмета на община Смолян.

Днес празнуваме Спасовден – така народът нарича християнския празник Възнесение Господне. Чества се 40 дни след Великден и е винаги в последния Велики четвъртък. Според Новия завет след своето възкресение Исус остава на земята да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, движейки се сред тях като богочовек. На 40-тия ден той се въздига в небесата.

По традиция параклисът „Свети Спас” над Райково в местността Зъбатско днес бе изпълнен с богомолци, дошли да почетат Христовото Възнесение още от рано сутринта.

Светата литургия по повод на празника бе отслужена от отец Живко Желев, свещеникът, който от няколко дни пое енорията на църквата „Свети Теодор Стратилат” в Долно Райково, към която е париклисът „Свети Спас”. Отслужен бе и водосвет за здравето и благоденствието на миряните. И литургията и водосвета бяха съпроводени от песнопенията на църковния хор, ръководен от Златка Маргаритова.

Години наред Инициативният комитет за възстановяване на параклиса „Св. Спас” бе председателстван от Михаил Бодуров. В продължение на 27 години Бодуров, заедно с немалко свои съмишленици и приятели, с дарители от цялата страна, успяват да надградят малкото дървено параклисче, за да бъде днес величествен храм, а пространството около него – облагородено и приятно за хората.

Бодуров посочи, че е щастлив защото неговото дело днес се продължава от синът му Христо, благодари на всички дарители и пожела здраве и благоденствие, безопасно пътуване по пътищата на страната и чужбина. Спасовден е голям духовен празник за всички вярващи. Празник и за всички нас, които ежедневно пътуваме. Празник за всички шофьори. Поздрави отправи и кметът Николай Мелемов, който бе дошъл заедно със своите заместници Мариана Цекова и Марин Захариев. „Радвам се, че всяка година толкова хора се събират тук. Искам да благодаря на всички вас, които полагате усилия, за да бъде този храм прекрасен.”, каза Мелемов. Той награди с грамоти тримата първи инициатори за възстановяването на параклиса и пространството около него – Михаил Бодуров, Васил Стайков и посмъртно Райчо Радев, чийто грамота бе връчена на близките му. „Дано да има повече хора като тях, защото без такива Апостоли, това място нямаше да е такова днес.”, каза кметът Николай Мелемов. В чест на празника бе раздаден благословен курбан, а хората продължаваха да се стичат тук през целия ден, за да запалят свещ, на се помолят за здраве и благополучие и да се поклонят пред иконата на Възнесение Господне.

Вирни се горе