Паметта на Св. Антоний Велики бе почетена в параклиса на Архиерейското наместничество в Смолян

   Паметта на Св. Антоний Велики бе почетена в параклиса на Архиерейското наместничество  в Смолян

Божествената св. Литургия на Антоновден /17 януари/ бе извършена в параклиса „Покров Богородичен“ в двора на Архиерейското наместничество в Смолян, където на олтара вдясно стои иконата на преподобни Антоний Велики. Литургията отслужи иконом Запрян Шиков – секретар на Архиерейското наместничество, енорийски свещеник в храм „Св. Неделя“ и обгрижващ Архиерейския параклис. Всяка сряда, какъвто е днешния ден, в този параклис отец Запрян отслужва благодарствена и хвалебствена литургия за Божията Майка Закрилница, покровителка на параклиса. Днес в служението за Свети Антоний участваха певци от двете смолянски църкви „Св. Неделя“ и „Св. Дух“ под диригентството на архиерейския наместник архимандрит Висарион. Сладкогласието на клира пред иконата на Св. Антоний трогваше миряните, съпроводено с молитви и хваления.

По време на Литургията отец Запрян освети Божиите дарове за св. Причастие, а в края на служението раздаде на миряните нафора. В обръщението си към присъстващите в храма, сред които и именници, той припомни впечатляващото житие на св. Антоний /251-356/, обявен от Църквата за велик пустиннослужител. Доживял 105 години в усамотение, молитви и пост, от които 20 години в пустинята. Починал с озарено от небесна радост лице. Той е символ на пълно монашеско послушание и отдаденост на Господа Иисуса Христа. Сразил безмилостно арианската ерес, отричаща Триединството Божие. Събрал много последователи в монашеството и в защита на християнската вяра. Както преди, така и сега св. Антоний се моли за спасяване на света, на всяка човешка душа, отбеляза отец Запрян. Призова светецът да бъде застъпник на всички, които се молят.

Богомолците в храма бяха поздравени от архиерейския наместник архимандрит Висарион с думите: „Да ви е честит този ден, в който имахме великата Божия милост и общение със Светия Дух!“ Той поздрави лично именниците и на всички пожела благословен ден.

Утре на Атанасовден архимандрит Висарион ще възглави светата Литургия за храмовия празник на църквата „Св. Атанасий“ в Чепеларе. Литургията започва в 9,30 часа.

Росица Примовска

Вирни се горе