Паметната плоча на Стефан Чернев ще бъде включена към Областният регистър „Военни паметници”

Паметната плоча на Стефан Чернев ще бъде включена към Областният регистър „Военни паметници”

Новооткритата паметната плоча с барелеф на редник Стефан Чернев ще бъде включена към Областният регистър „Военни паметници”

Новооткритата паметната плоча с барелеф на героя от Балканската война Стефан Чернев ще бъде включена към Областният регистър „Военни паметници”. Решението е взето на редовно заседание на Областна комисия „Военни паметници”, съобщиха от областната управа.

Паметната плоча бе открита на 12.10.2013 г. в с. Стойките. Изграждането на паметника е включено като част от програмата на Националния организационен комитет за честване на 100- годишнината от Балканските войни 1912-1913г. На събитието присъстваха областният управител инж. Димитър Кръстанов, секретарят на Областната комисия „Военни паметници” Георги Георгиев, евродепутатът Владимир Уручев, народният представител Даниела Дариткова, командирът на 68 бригада „Специални сили” полк. Михаил Попов, почетния председател на Съюза на ветераните от войните д-р Тодор Анастасов, полковник Борис Раков – председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса и др. Паметникът с барелеф и чешма бе открит с военен ритуал по издигане на националното знаме и панихида в памет на героя. Пред него бяха положени десетки венци и цветя както от официалните лица, така и от множеството граждани, които присъстваха на откриването на паметника.

По-голямата част от средствата за изграждане на паметника са осигурени от родствениците на Стефан Чернев и от Инициативен комитет, като допълнително 3500 лв. са отпуснати с Постановление №165 на Министерски съвет.

Вирни се горе