Паметна вечер за инициаторите за построяване на паметника на връх Средногорец организират в Устово

Паметна вечер за инициаторите за построяване на паметника на връх Средногорец организират в Устово

Народно читалище „Кирил Маджаров -1866” – Устово, Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян, Държавен архив – Смолян и Ловно – рибарско дружество – Устово организират паметна вечер, посветена на инициаторите за построяване на паметника на връх Средногорец. Поводът е 100 години от Освобождението на Родопите.

На паметната вечер, наречена „Родопската Шипка” ще се припомнят събития около построяването на паметника на връх Средногорец. На тази вечер уредниците от музея Катя Сулинаджиева и Златка Петрова ще представят интересни неща на родовете Поппалови и Хаджихристеви. Ще се обърне внимание на дейността на свещеник Харалампи Поппалов, който е и участник в Балканската война и един от инициаторите за създаването на инициативен комитет за построяването на паметника, както и на известния род Хаджихристеви, които са направили голямо дарение от османо-турски документи на регионалния исторически музей. По думите на Петрова съвременниците отдават необходимата почит на това събитие и на загиналите в тези войни от 1912 г. От музея канят всички смолянчани и гости на града да присъстват на мероприятията, посветени на това велико за Родопите събитие.

Ще участват читалищни състави, съобщиха от читалището. Събитието ще се състои на 18 октомври 2012 г. в зала „Ат. Илчевски” от 18 часа.

Вирни се горе