ОУ„Проф. д-р. Асен Златаров“ е носител на наградата „ПроСпорт“ за 2016 г.

ОУ„Проф. д-р. Асен Златаров“ е носител на наградата „ПроСпорт“ за 2016 г.

Отличието се дава за развитие на доброволчеството в подкрепа на спорта за хората с увреждания

ОУ „Проф. д-р. Асен Златаров“ –Смолян получи първа награда „ПроСпорт 2016“ в категория „Училище“ по време на Националната конференция на Спешъл Олимпикс България и фондация “ПроСпорт”. Отличието се дава за развитие на доброволчеството в подкрепа на спорта за хората с увреждания. Училището организира и участва повече от 10 години в регионалните игри по футбол и народна топка на Спешъл Олимпикс България.

Събитието се проведе в Музея на спорта, Национален стадион „Васил Левски“ и се организира по повод 3 декември, Международен ден на хората с увреждания.

Целта на Националната конференция беше да инициира дискусия за ролята на спорта като инструмент на социалната интеграция и да бъдат представени добрите практики, съобщи Даниела Керкелова, отговаряща за „Спортните дейности” в община Смолян. На националната конференция на Спешъл Олимпикс България и фондация “ПроСпорт”, спортният министър в оставка Красен Кралев е получил специалната награда за цялостен принос за разширяването на достъпа до спорт за хора в неравностойно положение.

Министър Кралев е пожелал успех на българските участници в Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс, които са били представени по време на конференцията. Световните зимни игри ще се проведат в Австрия, от 14 до 25 март 2017 г. В тях ще участват 3000 атлети, представители на 110 държави. България има 8 състезатели в 3 вида спорт.

От Смолян в дисциплините алпийски ски и ски бягане ще участват Мариела Налбантова и Кирил Георгиев.

Припомняме, че Общинският съвет в Смолян прие декларация „Достъп до спорт в българските общини” на 31 януари 2013 г.

Вирни се горе