ОТВОРЕНО ПИСМО

 ОТВОРЕНО ПИСМО

До

Президента на Република България Росен Плевнелиев

До

Министър-председателя на Република България Бойко Борисов

До

Председателя на Народното събрание на Република България

Цецка Цачева

До

Министъра на правосъдието на Република България

Христо Иванов

Уважаеми дами и господа,

Изказвам огромната болка на мен и семейството ми от безизходицата, в която сме поставени. Апелирам да вземете спешни мерки срещу безскрупулните действия на един частен съдебен изпълнител.

През 2005 г. взех потребителски кредит от банка от 15 000 лева, за да отглеждаме крави със съпругата ми в село Забърдо, община Чепеларе. Животните ни измряха от болести и не успяхме да го платим, затова ипотекирах къщата си. Моя е вината, че съм се подвел и съм подписал да се ипотекира цялата сграда, а не както искахме само единия етаж от нея. Не съм изисквал и документи от банката, за което също нося своята вина. През годините съм внасял, когато мога, различни суми, които дотук общо възлизат на около 17 000 лв., но се разболях и от няколко години не съм внасял вноски по кредита. Със съпругата ми сме безработни от дълги години. Аз съм на 59 години, съпругата ми е на 50 години. Не можем да натрупаме стаж за пенсии. Имаме син и дъщеря. Синът ми живее при нас и също е безработен, както и снаха ни, защото в селото няма работа. Аз съм с диагноза рак на дебелото черво и аневризма на аортата на сърцето. Съпругата ми също е със здравословни проблеми – сърдечна недостатъчност и двойна коксартроза. Разбрахме от други хора, че цялата ни триетажна къща е обявена на търг за продажба до 6 февруари т.г. за 13 500 лв. Опитах се да договоря с частния съдебен изпълнител ====== да спре търга и да отсрочи продажбата, защото това ни е единствено жилище и оставаме на улицата. Имам уверение, че ще бъда нает по програми за временна заетост в общината при първа възможност и обещах да внасям редовно суми, когато започна работа. Г-н ———–, обаче, е категоричен, че няма да спре търга и ще продаде имота ни. За да се спре продажбата, трябва да внеса 3600 лв. наведнъж, което е непосилно за мен и семейството ми.

В отговор до друг потърпевш – многодетното семейство на Анета Шаркова от Смолян, на която заради ипотечен кредит се продава единственото жилище, Омбудсмана на Р България г-н Константин Пенчев, заявява: „Във връзка с гласуваните от Народното събрание промени в Закона за потребителския кредит и в качеството си на защитник на правата на гражданите считам, че трябва да има по-голяма възможност длъжникът да се защити, в случай че банката пристъпи към продажба на ипотекиран в нейна полза имот. Длъжникът трябва да може да обжалва пред съда оценката на имота направена от съдебния изпълнител, да поиска имотът му да бъде оценен от вещо лице, което да определи действителната му пазарна цена. Привилегията на банките да продават имоти на длъжници трябва да отпадне. Разпоредбата на чл. 417, т. 2 от ГПК трябва да бъде отменена, тъй като поставя банките в по-благоприятно положение при реализиране на правата им спрямо гражданите и другите правни субекти. Тя противоречи на конституционния принцип, че законът трябва да създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монопол, нелоялната конкуренция и защитава потребителя. В този смисъл се е произнесъл и Съдът на Европейския съюз в Люксембург, който обяви, че съдилищата, пред които са висящи дела на длъжници срещу банки, трябва да спират продажбата на ипотекирани в полза на взискателите жилища (особено ако те са единствени) до установяване по безспорен начин основателността и размера на задължението на кредитополучателя. Българският съд би трябвало също да прилага това решение, защото актовете на Съда в Люксембург са задължителни за всички държави членки и съдилищата им. Считам също, че с цел защита правата на длъжниците по сключени с банките договори за кредит трябва да има таван на таксите, които частните съдебни изпълнители събират в производството по принудителното изпълнение.“ Многодетната майка Анета Шаркова търси защита срещу това да вземат единственото жилище на децата й, едното от които е инвалид. Прилагам отговора на г-н Пенчев, защото моят проблем е подобен на нейния, а Омбудсмана посочва как да се защитят моите и нейните права. Апелирам да се вслушате в становището му и да вземете незабавни мерки срещу действията на банките и съдебните изпълнители, които оставят хората без право да се защитят и са нечовешки!

Уважаеми дами и господа,

моята съдба е ясна с това заболяване. Но защитете честта и достойнството ми! Защитете българските граждани изпаднали в несъстоятелност да получават от банките погасителни планове, които са възможни, а не очевидно непостижими условия за големи суми наведнъж, за да им продадат имотите. Моля Ви да приложите всички мерки за въвеждане и спазване на европейските норми и правото на хора като мен да могат да защитят единственото си жилище! Моля, вразумете съдебният изпълнител да не оставя на улицата мен и семейството ми, а къщата ми да се продаде на безценица!

С уважение:

Стефан Златков Шутов

тел.0886582640, адрес: село Забърдо, община Чепеларе

Анета Красимирова Шаркова; тел. 0878 759797, адрес: гр. Смолян, ул. „Зорница“№5, бл.16,вх Г, ап. 9

Вирни се горе