Отново празник за децата от Съюза на инвалидите в Смолян

Отново празник за децата от Съюза на инвалидите в Смолян

Целият ресторант „Кипарис алфа“ в Смолян бе препълнен с деца и родители за Коледно тържество, организирано от Съюза на инвалидите в Смолян и Младежката доброволческа организация „Чисти сърца“ към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“. Празникът бе открит от председателката на Смолянската организация на съюза Захаринка Славчева. Тя се обърна най-напред към малките членове на организацията, които са като свеж букет от усмивки и настроение и им пожела усърдно да се борят с неволите, да останат чистосърдечни и да радват родителите си. Славчева благодари на всички, които подкрепят благотворително съюза, на Димитър Джамбазов, собственик на МБАЛ „Джимед“ – Пловдив, който подари пакети с плодове и на лежащите в отделението за хемодиализа в Смолянската болница, на Валентина Пантева и на Стефка Милева.

Захаринка Славчева с радост представи дарителката на богатия обяд и на 115-те красиви и големи подаръци, пожелани поотделно от всяко дете. Това е дъщерята Петя на покойния депутат от БСП Димчо Михалевски. От своя страна Петя Михалевска заяви, че много се радва да бъде заедно с децата от Съюза на инвалидите и с доброволците от „Чисти сърца“, защото така вижда общата грижа и милостта между хората. От името на семейството тя за трета поредна година щедро подкрепя Коледния празник на децата с увреждания в Смолян. „Инициативата беше на баща ми Димчо Михалевски през 2011 г., но след като си отиде от тоя свят, с майка ми Наталия и брат ми Димитър решихме да продължим делото му. Това го правим с любов към всички приятели от Смолян и с надеждата каузата на татко да остане във времето. За него грижата за децата бе много важна и отговорна“, сподели просълзена Петя.

Дядо Коледа зарадва всички дошли на празника деца и предизвика много емоции и възторг, а тези, които не бяха в състояние да присъстват, ще получат подаръците от Петя вкъщи.

Заедно с Коледния празник за децата с увреждания бе отбелязана и 6-годишнината на съвместната благотворителна и творческа дейност на Младежката доброволческа организация „Чисти сърца“ и Съюза на инвалидите в Смолян. Децата доброволци подариха диплянката „Избираме правилния начин на живот“ и представиха фотоизложбата „Творим и спортуваме заедно на Смолянските езера“, издадени с подкрепата на община Смолян по програмата й за младежки дейности. Децата от „Чисти сърца“ подариха на своите приятели от съюза разноцветни химикалки, моливи и шоколади с играчка във формата на Дядо Коледа. Подарени бяха и саморъчно изработени коледни картички.

С какво можем да стоплим сърцата на тези мили хора, на които Господ е изпратил по-големи изпитания? – започна словото си учителката по вероучение Николина Жекина. Ние всички усърдно се молим тези изпитания да ги направят по-силни и по-благи, да имат вярата, че ще се справят.“ Тя посочи, че е много мило и трогателно да си майка и организатор на празнично събитие с родители и деца, имащи по-различен живот, но благословени с усмивка и добри сърца. Обяви, че „Чисти сърца“ поздравяват всички с изпълнения на своя детски хор и с представяне на видеолегендата за Коледната елха. Бяха излъчени на екран и много снимки от съвместните дейности и от предишни гостувания на Петя Михалевска. Представителите на съюза децата Славка и Коце изпълниха съдържателни и силни стихотворения за родината и вярата, за семейството и благодарността.

Имаше поздравления и подкрепа от регионалния координатор на Съюза на инвалидите Петя Николова, от представителката на Дома за жени в Ровино Весела Русинова и др. Получи се един благодатен празник за организаторите, за дарителите и за присъстващите.

„Чисти сърца“

Вирни се горе