Отличиха Смолянската пожарна с плакет за принос в развитието на Младежките противопожарни отряди

Отличиха Смолянската пожарна с плакет за принос в развитието на Младежките противопожарни отряди

Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян бе удостоено с плакет за значителен принос в развитието на Младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец”.

Плакетът бе връчен на представителите на ОУ “ПБЗН” – Смолян от директора на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов на провелото се 13-то Републиканско състезание на МПО “Млад огнеборец” в гр. Варна, съобщи говорителят на полицията Добрина Ангелиева-Табакова. В републиканската надпревара област Смолян бе представена от отбора на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – с. Момчиловци, който бе победител в областно състезание на Младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец”. Въпреки отличната си подготовка, децата от с. Момчиловци не успяха да се класират в призовата тройка.

Движението на Младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец” има над 10-годишна история, като атрактивна форма за повишаване противопожарната култура на подрастващите. Към Районните служби “Пожарна безопасност и защита на населението” на територията на област Смолян ежегодно се сформират повече от 20 отряда. Отборите включват деца от 12 до 16 години. През зимата се провеждат теоретични занятия, а през пролетта младите огнеборци под ръководството на служители от ПБЗН по места провеждат тренировъчна и спортно-състезателна дейност. Това е синхронизирано с графика за извънучилищни дейности в системата на средното образование. Все повече се популяризират МПО “Млад огнеборец”, като мотивацията за членство на учениците расте.

Ежедневно е предоставена възможност на желаещите деца за безплатен достъп до качествена спортна база и специалисти-инструктори за спортуване в свободното време и развиване на спортно-техническите умения на учениците. Така се популяризира пожаро-приложния спорт сред децата, който не е включен в учебната програма. Увеличава се тяхната готовност за правилни реакции при кризисни ситуации, чрез сформиран и обучен екип. Създават се навици за работа в екип, дисциплинираност и толерантност, като основни принципи за работа в пожарната. По време на тренировките децата се интересуват от различни въпроси на пожарна тематика и се включват във всички дисциплини. Това допринася за подобряване на тяхната физическа дееспособност и готовност да реагират правилно при пожари и кризисни ситуации. Всяка година състезанията преминават при голям интерес сред децата, което укрепва състезателния им дух и желание за победа, показвайки различни знания и умения, обясни още Добрина Табакова.

Спортните занимания включват две дисциплини – “Бойно разгръщане на състезателна пътека” и “400 метра щафетно бягане с препятствия”.

Вирни се горе