Отличиха „Амер Спортс България" с приз за най-добър инвеститор

Отличиха „Амер Спортс България" с приз за най-добър инвеститор

Българската агенция за инвестиции отличи компаниите, които са направили най-големите, най-устойчивите и най-ефективните инвестиции в България през 2011 г., съобщи capital.bg. Призовете се връчват за шеста поредна година.

Призовете са общо в 5 категории – вложения в активи, с две подкатегории: за големи („Луфтханза Техник София“) и малки и средни фирми („Амер Спортс България“ ), брой на създадените работни места с висока добавена стойност („Хюлет Пакард България“), „зелена“ инвестиция („Асарел Медет“) и инвестиция в иновации („ЕВН България“).

В конкурса участваха близо 30 компании, като някои от тях представили проекти в няколко категории. Инвеститорите са оценявани от 7-членно жури.

Една от наградените фирми е „Амер Спортс България“, която получи наградата за инвеститор в категория „Активи“, малки и средни предприятия с размер на инвестицията от 7.7 млн. лв., потвърди за Smolyannews.com директорът на фабриката Кръстьо Вангелов.

Компанията е един от най-големите производители на спортни стоки и екипировка в света, като някои от най-известните й търговските марки са Atomic, Salomon, Wilson и др. Компанията е собственик на фабриката за ски в Чепеларе от края на 2008 г., като България е основният й център за производство на алпийски ски и ски за дълго бягане с марките Atomic и Salomon. Към момента фирмата е инвестирала над 35 млн. лв. в завода.

Другите наградени са "Луфтханза Техник София“, която печели отличието в категория „Активи“, голямо предприятие с инвестиция в размер на 25.5 млн. лв.

„Хюлет Пакард България“, отличена като инвеститор в категория „Работни места с висока добавена стойност“ за открити нови 1150 работни места.

„Асарел Медет“ е инвеститор в категория „Зелена инвестиция“ с размер на вложение от 140 млн. лв. в два иновативни проекта.

„Група ЕВН България“ е отличена в категория „Иновации“ с размер на инвестицията 69.8 млн. лв. Компанията печели заради построяване на нова когенерационна централа на площадката на ТЕЦ „Пловдив Север“, която е иновативна не само за България, но и на Балканите.

Вирни се горе