Откриха обзаведения и оборудван Център за кариерно ориентиране – Смолян

Откриха обзаведения и оборудван Център за кариерно  ориентиране – Смолян

Тържествено откриване на изцяло обзаведения и оборудван Център за кариерно ориентиране – Смолян, се състоя на 24 април 2014 г. в сградата на Стоматологична поликлиника. Центърът за кариерно ориентиране – Смолян, е създаден по проект на Министерството на образованието и науката „Система за кариерно ориентиране в училищното образование”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и съфинансиран от Европейския социален фонд.

В събитието участваха представители от Екипа за организация и управление по проекта към МОН – г-жа Соня Найденова и г-жа Шенай Мюмюн, г-н Иван Муцевски – началник на РИО-Смолян и ръководител на местния екип за съдействие и подкрепа по проекта, експерти от РИО, експерти в общинските отдели по образование, директори на училища, педагози, родители, ученици и гости.

Откриването беше огласено с уникалното изпълнение на химна на Родопите от Ансанбъл „Родопи“, които изпълниха и китка от родопски песни. Тяхната музика беше съпроводена от звуците на гайдите. Тържествено слово бе произнесено от г-жа Соня Найденова и г-н Атанас Згуров – координатор по проекта от местния екип.

Ръководителят на центъра Албена Калканова представи напълно обновените и оборудвани офис помещения. В „Залата за информиране“ посетителите могат да получат информация и консултация за структурата и видовете подготовка в училищното образование; институциите в системата на средното и висшето образование; информационни характеристики на профили и професиите, които се изучават в училищната система; въпросници и тестове за изследване на интереси, нагласи и мотиви за избор на образование и/или професия. В „Залата за индивидуални консултации“ могат да се извършват психологически изследвания и индивидуално консултиране.

В „Залата за групова работа“ се провеждат интерактивни форми за кариерно информиране и консултиране в група. В дискусии с учениците по проблемите на кариерното ориентиране кариерните консултанти ползват създадените 30 тематични филма, акцентиращи върху ключови проблеми при вземането на решение за избор на образование и кариера.

„Професионалният готвач“, изработен от талантливи деца от СОУ – с. Старцево, със своите майсторски произведения посрещна гостите на коктейл. С хляб, мед и вода бе изказано пожелание за устойчивост на проекта и успешна професионална работа на екипа на ЦКО- Смолян.

Вирни се горе