Отчетно-изборна конференция подготвя СОСЗР в Смолян

Отчетно-изборна конференция подготвя СОСЗР в Смолян

СОСЗР /Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва/ в Смолян ще проведе общинска конференция на 28 декември, а на 24 януари – областна конференция. По време на двете събития ще бъде отчетена дейността на организацията на общинско и на областно ниво за изминалите четири години. Това съобщи председателят пол. Борис Раков. Той посочи, че през месец април в столицата ще се състои и деветия конгрес на Съюза.

„През тези четири години нашите общински и областни структури укрепнаха, най-вече организационно. Успяхме да възстановим някои позабравени неща, такива, които се водеха само на книга. Мога да заявя, че вече се чувства живец в клубовете ни. Наши дружества участват в много национални и регионални мероприятия. Поддържаме връзка с италианското, руското, украинското посолства, с посолството на Азърбейджан. Предстои да подпишем договор за дружество и сътрудничество с Македония и с Гърция“, каза полк. Раков, който вече трети мандат председателства областната и общинската структури на Съюза. В него членуват около 400 , 500 човека. „Досега Съюза приемаше за членове само офицери и сержанти от запаса и резерва, но вече се отворихме към обществото. В нашата организация има и т.нар. асоциирани членове. Условието за членство е да си плащат годишния членски внос и да участват активно в наши мероприятия“, каза още полк. Раков. Преди четири години е създаден и Клуб „Родопчанка“, в който членуват само жени, а напоследък в Съюза се включват и все повече младежи. Една от целите на СОСЗР е грижата за военни паметници и паметни плочи. „Издирихме на територията на областта позабравени паметни плочи, възстановихме ги. Една от тях беше паметната плоча при тунела за село Мугла на затрупан граничар и трима служители на Редки метали през 1971 година. Направихме подходяща площадка с беседка. Там се роди идеята, преди три години, Смолян да стане инициатор на национално мероприятие, посветено на граничарите в България. Две години подред Националният събор се провеждаше в нашия град. Тази година решихме той да бъде във всички краища на страната където е имало гранични войски. Затова през 2016 той се проведе в Кюстендил, а през 2017 ще бъде в Петрич“, обясни председателя на СОСЗР в Смолян полк. Борис Раков.

Освен това членове на организацията участват, вече пет години, в събора в памет на полк. Владимир Серафимов, който се провежда в родното му село Свежен, Карловско. Полк. Раков припомни, че преди две години бе написана книга за 21 Средногорски полк от полк. от запаса д.и.н. Петър Ненков.

Това, на което трябва да се наблегне, според полк. Борис Раков, е възстановяване на военното обучение на подрастващите. „Казармата трудно бихме върнали, но начално военно обучение на децата не е невъзможно. Нужно е само да има по един кабинет в училищата. Наши хора са готови да работят дори без хонорари. Това обаче трябва да бъде регламентирано от Министерството на образованието“, заяви полк. Раков.

Това, което предстои за СОСЗР в Смолян през следващата година е възстановяване на няколко паметни плочи в региона. Освен това през 2017 се навършват 180 години от рождението на Васил Левски. Организацията ще участва в изготвянето на специална програма за отбелязване на кръглата годишнина. Отново ще се проведе Националния събор на граничарите, този път в Петрич. Членове на Съюза ще помагат и за изграждане на специален комплекс в центъра на Доспат, посветен на загиналите за свободата на България.

Вирни се горе