Отбелязват подвига на граничарите Вергил Ваклинов и Дончо Ганев

Отбелязват подвига на граничарите Вергил Ваклинов и Дончо Ганев

Днес, 30 юни се отбелязва петдесет и деветата годишнина от подвига на граничарите Вергил Ваклинов и Дончо Ганев в местността Ваклинова чука – с.Бръщен, загинали в престрелка с бандитска група на 1 юли 1953 г. в близост до с. Бръщен. Церемонията ще започне в 11:00 ч. от площада на с. Бръщен. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметната плоча на лобното място на Вергил Ваклинов и кучето му Вихър, намираща се в местността Ваклинова чука над селото. Венци и цветя ще бъдат поднесени и на паметните плочи на Вергил Ваклинов и Дончо Ганев до Римския мост на Доспат дере. Ще присъстват офицери, сержанти и войници от цялата страна, служили в Гранични войски, представители на Гранична полиция от РДГП Смолян и ГПУ Доспат, както и племенници на Вергил Ваклинов. За първи път ще присъства и гост от руския форум на граничарите – полк. Владимир Ковальов. Детски ансамбъл от с. Ваклиново, както и ученици от НУ „Вергил Ваклинов”, гр. Доспат ще изнесат кратка литературно музикална програма. Тазгодишните тържества ще бъдат проведени с любезното съдействие на кметовете на Доспат, Бръщен, Црънча и Ваклиново, както и на регионалните структури на Гранична полиция.

Честването на двамата граничари беше подновено през 2010 г. по инициатива на Интернет форум „Граничарите на България”. Участниците във Форум,,Граничарите на България” са доброволна, неформална общност на войници, сержанти и офицери служили в редовете на Гранични Войски и Гранична Полиция.Сред тях има и служители които все още носят служба по охрана на границите на република България. Общото между тях е убеждението, че е достойно за всеки човек да бъде защитник на Родината.

За тях е все още в сила девиза от младостта им: "Нито крачка назад – зад нас е България”. Чрез форума те търсят своите приятели и бойни другари,от годините на службата им край граничната бразда. Издирват и възстановяват паметници на граничари,загинали при изпълнение на войнската клетва към Отечеството както и поставят нови такива. Тяхната цел е да опазят спомена за техният подвиг от бурените на забравата. Събират снимки ,документи и спомени за службата по охрана на държавната граница през годините.

Търсят останалите живи участници в тези събития, канят близки и наследници на загиналите герои на техните срещи,за да отдадат почитта си към паметта на героите. Всичко в тяхната стройна организация е изцяло и само на доброволен принцип. Всички поставени нови паметни плочи и ремонта на старите са изцяло с техни средства събрани между тях!

Вирни се горе