Отбелязват 100-годишен юбилей от създаването на светско училище в Неделино

Отбелязват 100-годишен юбилей от създаването на светско училище в Неделино

Инициативен комитет, начело с директора на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Неделино, проведе първото си заседание на 5 март т. г. и прие организационно-технически план за посрещане на 100-годишния юбилей от създаването на светско училище в Неделино. По мнение на учители, учащи се, интелигенция и гражданство, този юбилей е атестат за просветното и културно равнище на общината. Само година след Освобождението на Родопите от турско робство, когато се полагат основите на държавността в планината, в Неделино 40 деца се обучават на българско слово в църквата. Даскалът и свещеникът сеят заедно семената на просвещението, обясниха след срещата от Инициативния комитет.

В Програмата за честването са включени – издаване на история на училището, отпечатване на дипляна и флайери, изработване на юбилейна значка, провеждане на множество конкурси, пленер, спартакиада, концерти, факелно шествие и др. Тържествата започват от утре, но върховата им проява ще бъде между 11 и 24 май.

Инициативният комитет изпрати искане до Министерството на образованието, науката и младежта за финансова подкрепа, предстои да бъде оповестено обръщение към предприемачите в общината и извън нея, както и посещение от врата на врата за набиране на всеобща лепта в размер на един лев – най-малко, за родното училище.

Стогодишнината е заслужен повод за гордост и самочувствие у всички жители на Неделино, независимо къде се намират те. Гордост, че е живо училището и продължава да надгражда вековните традиции на просветното дело в общината, допълниха оттам.

Вирни се горе