Отбелязваме паметта на Св. Висарион Смоленски

Отбелязваме паметта на Св. Висарион Смоленски

На 29 юли Българската православна църква прославя нашия роден светец Св. свещеномъченик Висарион Смоленски.

По този повод днес Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще оглави Алхиерейска Света Литургия в храм „Св.Висарион Смоленски", град Смолян.

Св. Висарион Смоленски е български йерей, последен епископ на Смолянска епархия (след неговата смърт епархията е закрита). По време на първото насилствено помохамеданчване на Родопите Св. Висарион е бил мъчен и убит заради отказа си да приеме исляма, пише pravoslavieto.com.

При царуването на султан Мехмед IV през месец юли 1669 г., когато стана страшното и насилствено помохамеданчване на българите в областта около Смолен, турците направиха много пакости. От жителите едни помохамеданчиха, други избиха, а трети избягаха в горите. Турците изгориха църквата “Св. апостоли Петър и Павел”, митрополията и богословското училище. Всички книги и помагала унищожиха, а скъпоценностите разграбиха, се казва в житието на Висарион Смоленски.

Турците поискаха да заловят Смоленския епископ Висарион, но той с голяма група българи през една нощ успя да избяга и се настани в Райково. Там бяха намерили прибежище и много българи от околните села.

Народът, като виждаше, че при него се намира духовният му водач, се окуражи, съвзе се за нова борба с турците и упорито бранеше вярата си. Така той запази от помохамеданчване околните на Райково села и самото Райково.

При помохамеданчването на Смолен и областта му турците избиха много мъже, жени и деца, които не склониха да приемат мохамеданската вяра. Много вдовици и малолетни сирачета от двата пола, които не можаха да избягат в Райково, бяха принудени да нощуват из горите, изнемощели от глад и безсъние.

Епископ Висарион Смоленски преживя в село Райково една година. Турците обаче търсеха сгодно време да го погубят, та да няма кой да поддържа борческия дух на българите, защото те бяха отпаднали духом от сполетялото ги зло. Помощ не идваше отникъде другаде и само епископ Висарион ги укрепваше във вярата и надеждата, че това зло ще мине и ще настъпят пак добри дни.

В ранното утро на 29 юли 1670 г. епископ Висарион Смоленски бе тръгнал, придружен от 10 души охранители, всички на коне и добре въоръжени, от Долно за Горно Езерово. Но ненадейно в долината се появи голяма въоръжена чета от турци. След тежък и кървав бой турците заловиха живи епископа и неговите охранители. Епископ Висарион Смоленски е мъченически убит на 29 юли 1670 г.

Вирни се горе