Отбелязваме Деня на Земята с инициативи под надслов „Дари 1 лев – дай живот на цвете”

Отбелязваме Деня на Земята с инициативи под надслов „Дари 1 лев – дай живот на цвете”

РЗИ, РИОСВ и Младежки православен център „Чисти сърца” в Смолян стартират благотворителна акция под надслов „Дари 1 лев – дай живот на цвете”. В навечерието на Деня на Земята ученици от клуб „Здрави и щастливи„ при Регионалната здравна инспекция и от Младежки православен център „Чисти сърца” бяха обучени от смолянчанката Шинка Терзийска да изработват красиви предмети от торбички. Направените от найлон и природни материали цветя, картички, пана и рамки за снимки ще бъдат предложени за продажба на изложба – базар пред храм „Свети Висарион Смоленски” от 17,00 часа на 19 април, във фоайето на РИОСВ – Смолян на 20 април и в РЗИ на 21 април.

Със събраните средства ще бъдат закупени живи цветя, които ще бъдат засадени пред трите институции, съобщиха от пресцентъра на здравната инспекция в Смолян. На 25 април от 16,00 часа заедно с оформянето на цветни лехи пред РЗИ – Смолян, ще бъдат финализирани и дейностите по повод Деня на водата. Всички деца, участвали в двата проекта, ще получат награди.

Денят на Земята е обявен за първи път през 1970 г. в САЩ и Канада, а от 1990 г. се отбелязва по цял свят като ден в защита на околната среда и живота на планетата. България е една от първите страни, присъединили се към международното честване. В Международния организационен комитет за честването на Деня на Земята през 1990 г., страната ни е представена от Благовест Сендов, който сформира по този повод и Национален комитет. На призива за отбелязването на Деня на Земята се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда. На 22 април 1992 г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетва в името на Земята, а над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята, която е връчена същата година на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро. Оттогава всяка година на 22 април България дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда.

С наближаването на 42-рата годишнина от отбелязването на Деня на Земята, все повече хора изразяват своята неудовлетвореност от неуспеха на правителствата по света да предприемат адекватни стъпки, за да защитят и съхранят околната среда. Кампанията през 2012 година ще даде възможност на хората да обединят гласовете си в призив за устойчиво бъдеще на планетата и за постигането на измерими резултати. Инициативите за отбелязване на 22 април ще преминат под мотото „Мобилизирайте Земята”, защото въпреки поставянето на „зелената тема” на заден план поради усилията за преодоляване на глобалната икономическа криза, Земята отказва да чака.

Това припомниха от РЗИ-Смолян.

Вирни се горе