Отбелязаха 180-годишнината на Райковската църква „Св. Неделя“

Отбелязаха 180-годишнината на Райковската църква „Св. Неделя“

В присъствието на много миряни от трите квартала на Смолян и гости от района, Райковската църква „Св. Неделя“ отбеляза тържествено своята 180-годишнина. По повод на този празник Църковното настоятелство издаде книжка за прослава на Светата Троица и Света Неделя, в която са включени Житие и Акатист на Светата Великомъченица и историята на храма. Църквата е построена през 1836 г. върху основите на съществуващ православен храм с издействан султански ферман от местните първенци Нико Коджебаш и Саво Сарандалиев.

Главни майстори са били Харит и Вълко Кисьови, подпомагани от цялото население. През годините около църквата се е оформил архитектурен ансамбъл, с елементи на манастирите, характерно явление за църковната архитектура в Средните Родопи за онова време. На най-високата част в района на църквата се издига 12-метрова камбанария с две камбани, дарени от двама църковни настоятели и от населението от Горно Райково. Поради своята уникалност църквата е регистрирана като паметник на културата с Министерско постановление от 1955 г. За съставяне на книжката са използвани текстове и снимки от Държавния архив в Смолян.

Празничната св. Литургия по повод 180-годишния храмов празника за Св. Великомъченица Неделя беше оглавена от архиерейския наместник архимандрит Висарион, който е и предстоятел на храма. В съслужие с него бяха свещеници от Смолян и духовната околия. На празника на Света Неделя присъства заместник-кметът на община Смолян Марин Захариев.

Дошлите десетки богомолци запалваха свещици отправяха молитви и възхвални слова за светлия подвиг на мъченицата. Както е прието на богослуженията архимандрит Висарион се обърна към народа с благословени текстове от Евангелието. Отслужено бе Петохлебие за здраве и мир в семействата от златоградския свещеник Константин Атанасов, както и водосвет за здраве и благоденствие на народа, а след това протойерей Запрян Шиков произнесе слово за великомъченица Неделя, която в името на вярата приела смело мъченическата си смърт. Цялото богослужение бе съпроводено от песнопенията на църковния хор с диригент Росица Казалиева.

Празникът завърши с литийното шествие с храмовата икона на св. Неделя от църквата през две улици на квартала и отново в храма. И с възгласа: „На многая лета“ от иподякон Даниел. Раздаден беше благословен обяд.

Вирни се горе