От днес в ателиетата на Художествената гимназия ще работят ученици от Гърция и Турция по проект

От днес в ателиетата на Художествената гимназия ще работят ученици от Гърция  и Турция по проект

От 25 до 27 февруари 2013 година в ателиетата на ПГ за приложни изкуства ще работят ученици и преподаватели от Ателиета за специално професионално обучение и образование – Генисеа, Гърция, KARABALCIK CELAL SÖNMEZ İS OKULU /държавно училище за ученици със СОП/ – Бурса, Турция и Ресурсния център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности – Смолян. Посещението им е по Проект „Да намерим път един към друг“ /LLP-2012-COM-MP-119/ по Програма Учене през целия живот / подпрограма Коменски –международни училищни партньорства/ на Център за развитие на човешките ресурси, финансирана от Европейската комисия.

След работно посещение на всички партньори в Гърция през ноември, където беше поставено началото на едно прекрасно партньорство в изпълнение на дейностите по проекта, следва настоящата визита в ПГПИ – Смолян, след това в края на април – гостуване в Бурса, което ще съвпадне с международен младежки фестивал, а проектът ще завъши отново в България като домакини на финалната работна среща ще бъдат ученици и преподаватели от Ресурсния център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности – Смолян, които са и основният координатор на целия проект.

Общата цел на проектното предложение е повишаване на качеството на традиционния учебно-образователен процес чрез въвеждане на иновативни подходи и практики за намаляване на бариерите пред играта, научаването и включването на децата със СОП. Специфичните цели на проекта са: Придобиване на неакадемични ключови компетентности в областта на арт педагогиката и арт терапията от участващите в проекта учители; Постигане на ефективен обучителен процес чрез включване на иновативните методи на арт педагогиката и арт терапия със средствата на изобразителното изкуство; Създаване на условия за развитие на талантливите деца с увреждания чрез насърчаване на техните творчески изяви; Привличане на родителите в съвместни арт дейности.

Основни дейности, заложени в проекта са : Сформиране на екипи по проекта; Определяне на методика за диагностика и оценка на децата чрез рисувателни тестове; Анкети за преподаватели и родители; Три обучителни модула и заключителна конференция; Създаване на творчески центрове в училищата; Организиране на изложби на творчеството на децата; Включване на родителите в съвместни творчески дейности; Създаване на „Дневник на пътуването”, който да бъде отпечатан за всички партньори; Изготвяне на Педагогически наръчник с арт техники от практиката на партньорите; Публикации в местните медии и специализирани педагогически издания Очакваме дейностите, предвидени в проектното предложение да доведат до качествени и количествени резултати, полезни за всички участници: Ще се повиши ефективноста на работата на педагогическите екипи чрез участие в обучителните модули, където ще обогатят своите неакадемични компетентности. Преподавателите ще обменят с партньорите добри практики в областта на арт педагогиката . Ще подобрят уменията си за работа в екип и по иновативен път ще търсят решние на общи проблеми.

Ще се създадат условия за намаляване на бариерите пред играта, научаването и участието на децата със СОП. Творческият процес ще подпомогне решаването на емоционални конфликти, ще развие социални умения на децата, ще понижи тревожността и ще подобри тяхната самооценката. Преподаватели и родители ще насърчат техните творчески изяви и търсене на креативни решения. Децата ще придобият умения, необходими за трудовата им реализация след завършване на образованието. Те ще обогатят общата си култура със информация за художественото наследство на други страни. Участието на родителите в дейностите по проекта ще ги въвлече емоционално в преживяванията на техните деца и ще осигури партньорство и подкрепа. Родителите ще раширят своя кръгозор при срещата с чужди страни, култури и начин на мислене. Образователните институциии ще повишат своя авторитет.

Вирни се горе