От "ДНЕС" призовават гражданите да проявят активност и да гласуват по съвест на предстоящия референдум

От "ДНЕС" призовават гражданите да проявят активност и да гласуват по съвест на предстоящия референдум

На среща с журналисти областния координатор на “ДНЕС” – Смолян Ралица Данчева призова гражданите да проявят активност и да гласуват информирано и по съвест на предстоящия референдум. Тя обоснова своя призив с факта, че повече от 20 години след демократичните реформи у нас най-после можем да изразим позиция по толкова важен за всички въпрос.

"За съжаление много по-рано би трябвало да се проведат такива допитвания до гражданите за редица важни решения, които правителствата взимаха» – сподели Данчева и заяви, че движение „ДНЕС“ не се ангажира с позиция „за“ или „против“ изграждането на втора ядрена централа и че това е въпрос на лична преценка на плюсовете и минусите от последствията. Но е добре преди това всеки да се информират по следните въпроси –

Колко ще струва изграждането на нова ядрена централа и какви средства са вложени до момента за този проект?

Кой и как ще финансира проекта – държавата (т.е. данъкоплатците), частен инвеститор или чрез публично-частно партньорство?

Каква ще бъде финансовата тежест за българските граждани?

Какви са потенциалните ползи за енергийната независимост на страната ни, за националната сигурност, за пазара на труда, за развитието на икономиката и свързаните с енергетиката отрасли, за науката, образованието и др.?

Какви са потенциалните рискове за околната среда? Тя сподели, че доброволци на «ДНЕС» ще разпространят брошура , която ще съдържа информация къде може да се прочетат аргументи „за” и „против” ядрената енергетика в България и конкретно относно строежа на АЕЦ „Белене”. Информация ще бъде качена и на сайта на Движението. Г-жа Данчева акцентира върху факта, че досегашният Закон за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление е неефективен и недемократичен и даде пример със събраната преди време национална подписка срещу монополите, в която се включиха над 700 000 граждани от цялата страна. Изминалите две години от тогава показват политическо безразличие. Във връзка с това, от „ДНЕС“ настояваме за приемане на изцяло нов Закон за референдумите, който да гарантира на българските граждани и данъкоплатци, че ще имат реално участие при вземането на управленски решения от национално и регионално значение.

Вирни се горе