От 2014 много млекари ще са принудени да спрат производство

От 2014 много млекари ще са принудени да спрат производство

След 1 януари 2014 г. се спира изкупуването на сурово краве мляко, неотговарящо на Европейското законодателство – регламент 853/2004 и наредба 4/2008 г.

Фермерите, отглеждащи над три млечни крави и желаещи да продават сурово краве мляко на млекопреработвателни предприятия, ще трябва да модернизират сградния фонд и оборудване на своите ферми.

Желателно е да се използва доилна техника и задължително трябва да има осигурени хладилни условия за съхранение на млякото, за което най-удачно е във всяка ферма с над пет млечни крави да има изградено помещение за съхранение на млякото. Фермите с такива помещения изпращат няколко поредни проби от суровото краве мляко за изследване в регламентирана лаборатория и когато стойностите на показателите са до 100 хиляди за общ брой микроорганизми и до 400хил./мл. за общ брой соматични клетки, се категоризират във ферми Първа група. Само фермите от тази група имат право да продават сурово краве мляко на млекопреработвателни предприятия.

Всички останали ферми преминават в категория „лично стопанство”, като продукцията може да остава само за лична консумация. Фермерите обаче могат да се насочат и към отглеждане на говеда за месо.

Спирането на изкупуването на сурово краве мляко ще постави на изпитание най-вече фермерите.

Вирни се горе