Оси тормозят смолянчани

Оси тормозят смолянчани

Масово нападение на оси тормози жителите на Смолян. Те се забелязват по заведения, дворове, къщи, жилищни блокове. Управителят на Дезинфекционна станция в Смолян Оля Тотева потвърди, че популацията на оси през последните две години е завишена значително. За това благоприятствала топлината и влажността в началото на това лято. Жителите на областния град са изпаднали в паника и всеки търси препарати, аерозоли или други начини, за да се справи с проблема,съобщи DarikNews.

Осите са много агресивни и са опасни най-вече за децата. Специалистите съветват майките да избягват да хранят децата си навън, както и да пият сокове със сламка, защото има опасност освен ухапване, осата да бъде погълната.

Не се препоръчва също използването на силни дезодоранти и парфюми. Жилещите насекоми се събират около вода или месо. Правят питите си на всевъзможни места-в дупки, под стрехи, при складирани дърва, дори и на земята.

За разлика от пчелите, осите хапят по няколко пъти. Ужилването от оса е много опасно, защото алергичната реакция при повечето хора и при децата е много по-висока.

При нужда алергичните хора веднага трябва да потърсят медицинска помощ. В аптеките също има много препарати, които могат да се ползват след ужилване. Добре е мястото да се натърка с обелена скилидка чесън, с оцет и вода, дори може да се постави студен компрес.

Вирни се горе