Оркестър "100 каба гайди" продължава да печели сърцата на хората

Оркестър "100 каба гайди" продължава да печели сърцата на хората

През 2011 година се навършиха 50 години от основаването на гайдарски оркестър при Народно читалище “Орфееви гори-1870” – гр.Смолян, кв.Райково. Ръководител на оркестъра е Тодор Тодоров, концерт-майстори са Димитър Стоев и Стефан Николов, а солист Аглика Каменова. С дейността си оркестър “100 каба гйди” се утвърждава като традиционен център издирване, съхраняване и популяризиране на музикалния гений на родопчани.

Юбилейната годишнина беше отбелязана с голям концерт в зала №1 на Сцена “Николай Хайтов” към Пловдивски драматичен театър “Н.Масалитинов” през т.г. Оркестър “100 каба гайди“ е създаден през 1961 година от покойния вече Апостол Кисьов. Гайдари на възраст от 11 до 80 годишна възраст събрани от Смолянска област, с цел сформиране на оркестър, който да свири по повод първия “Роженски събор”. След няколко изяви оркестърът става известен в страната, а по-късно и в чужбина. След дългогодишна дейност към Профсъюзен дом на културата – гр. Смолян, от 1992 година оркестърът продължави своята дейност в читалище “Орфееви гори-1870” – Смолян. Основната цел на гайдарския оркестър е издирване, съхраняване и популяризиране на автентичния родопски музикално-песенен фолклор, разказа секретарят на читалището Цветанка Иванова. Участвайки в национални и международни фестивали и други културни прояви оркестър “100 каба гайди” спечелва сърцата на публиката, като благодарение на това съществува и до днес.

Оркестърът наброява 50 гайдари – концертен състав. Има сформирани гайдарски школи за първоначално обучение до майсторски клас. С богатия си репертоар от гайдарски сюити участва в самостоятелни и сборни концертни програми в страната и чужбина, участва в записи на БНР и БНТ, ТВ “Планета”, “Нешънъл географик”, Първа Солунска телевизия и др. Има издаден самостоятелен CD с гайдарски сюити – единствен по рода си в България. Оркестър “100 каба гайди” притежава свидетелство за запазена марка и знак от Патентно ведомство – София, носител е на редица награди от международни и национални фестивали, като: Международен гайдарски фестивал – с. Широка лъка, обл. Смолян – Първо място и специалната награда; златен плакет от национален фолклорен събор “Рожен-2006”, грамота от фолклорния фестивал “Между три планини” – 2009 г. – гр. Банско; първи места от фолклорните фестивали в с. Ковечево, с. Кермен, гр. Копривщица, а през 2010 г. е отличен от Съвета на научната и културна общност отличието “ЗЛАТНА КНИГА” – Почетна значка изработена с 24 каратово злато в Монетния двор на България, с формата на отворена книга, ще се връчи на определени институции и личности за принос към развитието на българската наука и култура – до сега отличието е връчено на 180 представители на Българския научен и културен елит и деловото отличие “ЗЛАТЕН ПЕЧАТ” за ЕВРОПЕЙСКИ МЕНИДЖМЪНТ В КУЛТУРАТА. 100 КАБА ГАЙДИ и приет за Почетен член на “Съвета на европейската научна и културна общност”.

За 50-годишнината си оркестърът получи на 24 май 2011г от Министерството на културата почетна грамота и плакет „Златен век”.

Вирни се горе