Организират конференция „100 години Балканска война - 100-години свобода за Родопите”

Организират конференция „100 години Балканска война - 100-години свобода за Родопите”

По повод 100-годишнината от Освобождението на Родопите и Балканската война Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян ще участва с различни инициативи и програми, съобщи главния уредник на музея Златка Петрова.

На 15 октомври, в 13.30 ч. в Областна администрация – Смолян ще се открие двудневната научна конференция „100 години Балканска война – 100-години свобода за Родопите”, а след това от 18.00 ч. в изложбените зали на РИМ ще бъде открита изложба „С палитра по бойните полета на Балканската война”. Подбрани са движими културни ценности от фондовете „Изобразително изкуство” на Национален военно-исторически музей” – София, обясни Златка Петрова.

Изложбата ще покаже 23 платна, сред които най-ценни са тези на Владимир Димитров – Майстора, Стаматов, Велков, Морозов, Славов, Мандов и др. Освен това ще се покажат и движими ценности от фондовете на Регионалния исторически музей в Смолян, както и от музейни сбирки от Смолянска област от частни колекции, посочи още Петрова.

Също на 15 октомври ще се проведе заключителния етап на ученическия конкурс за мултимедиен продукт и викторина с ученици от Смолянска област на тема "Балканската война 1912 г. – война на националната надежда”. Викторината от ученици от Смолянска област ще се състои от 16 часа.

Още интересни инициативи предвижда да проведе музея в Смолян, за които ще ви информираме.

Вирни се горе