Организират форум за читалищата от областта

Организират форум за читалищата от областта

На 25.07.2013 г., от 10.00 ч. в зала 201 в зградата на Областна управа по инициатива на РЕКИЦ “Читалища”, Смолян, ще се проведе форум на тема: "Читалища от област Смолян – част от Европейска верига фестивал ”Цветна европа”.

Инициативата е част от поредица събития в Европа, чиято цел е да се популяризира фолклорното и флористичното богатство на Европа посредством разнообразни прояви с образователен, културен и туристически характер -проект „Цветна Европа”, съобщи ръководителят на РЕКИЦ Недялка Мачокова.

За първи път в Европа през лятото на 2013 година пет европейски държави са домакини на Фестивали на дивите цветя. В рамките на цветните фестивали в България, Словения, Великобритания, Хърватска и Румъния се организират изложби, концерти, работилници на занаяти, специализирани ботанически турове и кулинарни изложения с дегустация.

Целта на форума е насърчаване на предварителни дейности за проучване и съхранение на културното наследство, като средство за междукултурен диалог и устойчиво развитие чрез подпомагане на платформите за сътрудничество и връзките между работещите в сферата на културата.

Представяне на материали, относно10-тата годишнина от приемането на Конвенцията за опазването на нематериалното културно наследство и вземане на конкретни решения за популяризиране годишнината и организиране прояви и дейности в читалищата. Форума е предназначен за 93 читалища от област Смолян, читалища от страната, гости на форума, чиито интереси са насочени към проучване и представяне на обредност свързана с дивите цветя и тракийският Орфизъм , и включването им в Национална система ”Живи човешки съкровища” и европейска верига фестивали.

Очаквани гости са представители на Министерство на културата Областна управа и Общински администрации. Настоящият форум насочва вниманието към нуждите и проблемите след форума за реализиране на дейности, свързани с представяне на обредност в която присъстват елементи с дивите цветя, препратки от тракийският Орфизъм.

Вирни се горе