Оранжев етикет е гаранция за безопасност при детските столчета

Оранжев етикет е гаранция за безопасност при детските столчета

Родителите, които купуват детските столчета за автомобили трябва да търсят оранжевия етикет на тях, даващ гаранция, че столът е одобрен и преминал изпитвания за безопасност. Това се разбра при проверката на Комисия за защита на потребителите (КЗП) в търговската мрежа, съобщава БГНЕС.

Преди старта на летния сезон и активното пътуване, родителите имат задължение да сложат столче за детето си, ако то е в автомобила. В този период Комисията за защита на потребителите извършва масирани инспекции на детски столчета за път. Експертите на комисията проверяват за това дали на купувача се дава задължителната информация за столчетата и отговарят ли те на изискванията за безопасност. Такава проверка направиха експертите и днес заедно медии в столичен магазин и засега не установиха нарушения.

От комисията казват, че през 2015 г. опасни детски столчета за автомобили в България не са установени. Ако от КЗП установят, че столчето е опасно, то се налага забрана за предлагане в страната и има санкции от 5 000 до 25 000 лв. Най–често се констатират нарушения за липса на информация за употреба, както и на документи за произход на продукта, което затруднява установяването на производителя или на вносителя.

“Като цяло за този вид продукти контролът е доста засилен още на митницата и не допускаме влизането на такъв вид продукти. Както в България, така и на европейско ниво контролът върху тези стоки е доста засилен, тъй като те осигуряват безопасността на децата ни”, обясни Антоанета Захариева, старши експерт в КЗП.

Най–важното, което трябва да знаят родителите, когато купуват детско столче е да търсят оранжевия етикет. Ако има такъв това означава, че е одобрен и преминал изпитвания за безопасност. “Търговецът е длъжен да предостави пълна информация преди потребителят да закупи стоката, но оранжевият етикет е гаранция, че тази седалка за автомобил е преминала всички тестове и съответства на изискванията за безопасност на регламент ECE R 4404”, заяви Елизабет Цонева, главен инспектор в КЗП.

За детските седалки за автомобили е важно да се знае, че към момента в Европа са валидни два стандарта: ECE R 44 и I-Size. Едно от двете означения следва да бъде изписано на ECE-етикета. Първият е по-стар, но действа до 2018 година, от тогава ще бъде актуално само по-новото I-Size (в сила от 9 юли 2013 г.). “Важно е да знаят родителите, че децата до 15 месеца задължително трябва да пътуват обратно на посоката на движение, тъй като това ще ги защити от наранявания на врата и на главата, тъй като те все още са крехки и няма такава способност при рязко спиране да се държат сами”, обясни Антоанета Захариева. Важно е и да има инструкция на български, в която са посочени ясно начинът за монтаж и закрепване на столчето към колата.

Вирни се горе