Окръжна прокуратура-Смолян започна разследване по сигнал на община Рудозем за местното депо

Окръжна прокуратура-Смолян започна разследване по сигнал на община Рудозем за местното депо

Окръжна прокуратура-Смолян е образувала досъдебно производство, което се води срещу неизвестен извършител, за прекратен договор за експлоатация на сметището в местността „Бунарски дол“, с. Бърчево, общ. Рудозем. Делото се води за това, че за периода от 19 май 2014 г. до месец септември 2016 г. в гр. Рудозем, обл. Смолян, длъжностно лице в качеството му на – кмет, секретар на община или друго длъжностно лице от Общинската администрация при Община Рудозем, е нарушил и/или не е изпълнил служебните задължения при прекратяване на договор за експлоатация на общинско депо в местността „Бунарско дол“, с. Бърчево, общ. Рудозем.

По делото се изяснява дали при прекратяване на договора с фирма „Боропласт“ ЕООД са били нарушени разпоредбите на чл. 45 от Закона за обществените поръчки и чл.87 от Закона за задълженията и договорите, като е била издадена заповед на основание чл. 44 от Закона за местното самоуправление и местната администрация за забрана на достъп на външни лица до депото и с това е ограничен достъпа на търговското дружество до сметището, като целта е била да се набави за другиго облага и причини другиму вреда и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици за общината или дружеството – престъпление по чл. 282 ал. 1 от Наказателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.

Разследването по делото е започнало след като в Окръжна прокуратура-Смолян е подадена жалба, в която се твърди, че фирмата „Боропласт“ ЕООД е имала сключен договор за експлоатация на депото за срок от десет години – до 31 декември 2017 г. Той бил сключен от община Рудозем, като възложител, след проведена процедура за възлагане на обществена поръчка, но бил прекратен едностранно от община Рудозем на 19 май 2014 г. Срокът за приключване на разследването е двумесечен, като делото е под надзора на Апелативна прокуратура-Пловдив.

Вирни се горе