Окръжна прокуратура-Смолян внесе обвинителен акт за иманярство

Окръжна прокуратура-Смолян внесе обвинителен акт за иманярство

На 14 януари 2016 г. Окръжна прокуратура-Смолян внесе обвинителен акт срещу Б.К., на 35 г., за откриване, държане и опит за отчуждаване на културна ценност, което представлява и археологически обект и не е идентифицирана и регистрирана, и за която не е съобщено на властите. Обвиняемия Б. К. е предаден на съд за това, че през август 2014 г. открил и държал три антични монети – две римски и една тракийска, които впоследствие се опитал да отчужди. Той не е осъждан и е безработен, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив. През юни 2014 г. обвиняемият си закупил металотърсач и започнал да обикаля в района на село Ерма река, общ. Златоград, за да търси антични монети.

Уредът бил поръчан по обява в интернет и реагирал на наличието на метални предмети на дълбочина до 40 см под земята. През август 2014 г. Б.К. открил в района на с. Ерма река три монети – две сребърни и една месингова, които искал да продаде. Първоначално намерил купувач, който му предложил 1 000 лева, но сумата не го удовлетворила и сделката не се случила. При втория опит за продажба – за 8 000 лева, монетите били иззети от полицията, обясниха още от прокуратурата.

По делото е била назначена комплексна оценително-археологическа и нумизматична експертиза, която е установила, че двете сребърни монети са римски – сечени по времето на Октавиан Август и Марк Антоний, а месинговата е тракийска. Стойността на първите две е общо 1 200 лева, на третата – 150 лева. Извършена е справка от Регионалния исторически музей в Смолян, според която монетите представляват културна ценност и археологически обект и Б.К. не е предприел необходимите действия да ги регистрира и идентифицира и съответно не е имал право да ги държи, както и да ги отчуждава.

Разпитан в хода на досъдебното производство обвиняемият се е признал за виновен. Предстои Окръжен съд-Смолян да насрочи съдебно заседание по делото.

Вирни се горе