Огнеборците призовават: Внимавайте с отоплителните уреди

Огнеборците призовават: Внимавайте с отоплителните уреди

През месец ноември 2015 г. на територията на област Смолян са регистрирани общо 78 произшествия, от които 41 пожара, 7 пъти са проведени аварийно-спасителна дейности, 30 пъти е оказвана техническа помощ и са посетени четири лъжливи сигнала. От възникналите пожари, 18 са с нанесени материални щети. При пожарите са унищожени 306 декара гори, покривна конструкция 260 кв.м., повредено е имущество на две домакинства, жилищна площ от 165 кв. м. опушени са 496 кв. м. стени. Повреден е един трактор и три автомобила. Унищожена е селскостопанска постройка с едно прасе и 1 тон фураж.

Причина за възникване на произшествията са небрежност при боравене с открит огън, неправилно ползване на отоплителен уред, късо съединение. Причините за четири от пожарите са в процес на установяване. Произшествията, възникнали по Районни служби “Пожарна безопасност и защита на населението” са РС Смолян – 39 произшествия; РС Мадан – 9 произшествия; РС Доспат – 7 произшествия; РС Девин – 8 произшествия; РС Пампорово – 6 произшествия; РС Рудозем – 5 произшествия; РС Златоград – 3 произшествия и РС Чепеларе – 1 произшествия.

Настъпи есенно-зимния отоплителен сезон и започна експлоатацията на отоплителни уреди в домакинствата. Най-често използваните отоплителни уреди са на твърдо гориво (дърва и въглища). В много случаи тяхната пожарна опасност се подценява. Анализът на пожарите в област Смолян показва, че причина за пожари при експлоатация на печки с твърдо гориво са непочистените комини и изхвърлянето на отпадъците при почистване на печките.

За да не се създават предпоставки за възникване на пожари РД ПБЗН Смолян припомня да се спазват следните основни правила:

  1. За безопасната експлоатация на съответния уред е необходимо тя да е съобразена с инструкциите на производителя. Горивните камери на такива уреди са изчислени на определен тип гориво и при ползването на друг вид с по-висока калоричност стените на печките прогарят. Недопустимо е ползването на самоделни отоплителни уреди за твърди горива!

  2. Още при инсталирането на отоплителни уреди на твърдо гориво трябва да се спазят следните изисквания:

  3. отстояние от горими предмети не по-малко от 80 см. Стената зад печката не трябва да се облицова с горими материали;

  4. задължително поставяне на негорима подложка с прагове от трите страни с размер 30 см. отпред и по 20 см. отстрани на уреда;

  5. стабилно укрепване на димоотводните тръби (кюнците).

  6. Комините трябва да са измазани отвън и отвътре. Преминаването на комините през горими междуетажни конструкции, както и през таваните трябва да е защитено с негорими материали. В по-старите сгради е необходимо да бъде отстранена допусканата в миналото строителна неизправност – вградена дървена греда в конструкцията.

  7. Комините на сградата трябва да се почистват от налепи и сажди периодично, в зависимост от интензивността на ползване, но не по-малко от един път годишно. Почистването на комините да се извършва само с механични средства.

  8. Печките не трябва да се запалват с лесно запалими течности (бензин, нафта и др.), както и да се зареждат с гориво от вечерта за другия ден.

  9. Не изхвърляйте жарава и пепел от почистването на печките в горими съдове или на места, където има горими отпадъци!

  10. Не оставяйте за сушене около отоплителните уреди дрехи и други запалими материали.

  11. Средствата за запалване на отоплителните и нагревателните уреди – кибрити и запалки, трябва да се съхраняват на недостъпни за децата места!

Процесът на горене е особено интересен за малчуганите, а детската игра с огън е сред причините за пожар с тежки последици! Упражнявайте постоянен надзор над децата. Никога не ги оставайте сами вкъщи при работещи отоплителни уреди! Никога не ги заключвайте! Техният интерес трябва да бъде задоволен с Вашите ясни обяснения и указания как огнеизточниците и отоплителните уреди да се използват пожаробезопасно, предупреждават огнеборците и припомнят, че при пожар и други опасности, незабавно информирайте на телефона за спешни повиквания – тел. 112!

Вирни се горе