Огнеборците предупреждават: Огън в гората можете да запалите само на специално обезопасени и обозначени за това места

Огнеборците предупреждават: Огън в гората можете да запалите само на специално обезопасени и обозначени за това места

Във връзка с топлото и сухо време, при извършването на лов и туризъм в гората, е добре да имате в предвид, че огън в гората можете да запалите само на специално обезопасени и обозначени за това места. Преди това се уверете, че имате достатъчно количество вода и други подръчни средства за бързото му погасяване при поява на вятър и при бързо напускане на мястото, предупреждават от Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян.

Предварително си подгответе тупалки от зелени клони, с които да действате в случай на пожар. Не забравяйте, че е опасно паленето на огън при наличие на силен вятър.

Неизгасени кибритени клечки и угарки от цигари не бива да се изхвърлят в леснозапалима среда;

За да се предотвратят горски пожари, предизвикани от късо съединение на далекопроводите, под тях трябва да се оформят просеки, които да се поддържат чисти от суха растителност.

Извършването на селскостопански дейности в земеделските земи, съседни на горските територии, също могат да предизвикат пожар ако: Се палят стърнища; Когато след дърводобив се оставят сухи клони и отпадъци в горските участъци; Прясното сено се складира още преди да е изсъхнало.

Вирни се горе