Обявяват конкурс - защо водата е ценен ресурс

Обявяват конкурс - защо водата е ценен ресурс

“Напишете на някого писмо, в което се обяснява защо водата е ценен ресурс” – това е темата на 42-ия епистоларен конкурс на Всемирния пощенски съюз, чийто национален етап „Български пощи” EАД стартира от средата на февруари.

Изборът на темата е свързан с Международното десетилетие на водата – „Вода за живот” 2005-2015. Неотдавна ООН обяви, че светът е постигнал целите на хилядолетието за намаляване наполовина на броя на жителите на нашата планета без постоянен достъп до безопасна питейна вода. 89% от населението на света, или 6,1 милиарда души, сега имат достъп до подобрени източници на питейна вода. Но 11% все още нямат…

Могат да участват млади хора до 15 години. Международното бюро на ВПС не приема директно писма от училища или частни лица. Съчинението трябва да бъде написано под формата на писмо – с дата и място, с подател и получател (с адрес), с обръщение (Уважаеми/Скъпи), с подходящ финал и подпис, съобщиха от Български пощи.

Писмото трябва да съдържа между 500 и 800 пълноправни думи и стриктно да отговаря на зададената тема. Авторите следва да се въздържат от изтъкването на каквито и да било политически или религиозни мнения.

Всеки желаещ за участва в конкурса и отговарящ на възрастовите условия може да изпрати своето съчинение не по-късно от 31 март 2013 година на адрес: „Български пощи” ЕАД, дирекция „Търговска дейност и маркетинг”, ул. „Акад. Стефан Младенов” №1, бл. 31, 1700 София.

Съчинението трябва да бъде придружено с писмо, което да съдържа трите имена; възраст, дата на раждане; пол; име на населеното място; име и адрес на училището, клас; копие от ученическата карта.

В срок до 15 април 2013 година специално назначената комисия ще разгледа, оцени и класира допуснатите за участие в конкурса писма. Авторите на най-добрите съчинения ще получат своите награди в навечерието на 9 октомври – Световен ден на пощата.

Писмото-победител в националния етап на конкурса ще бъде преведено на френски или английски език и изпратено за участие в международния етап на конкурса. Там победителят ще бъде определен от авторитетно международно жури, като първите трима в класацията ще получат медал, сертификат и други награди.

Вирни се горе