Обучават ученици за видовете престъпления във виртуалното пространство

Обучават ученици за видовете престъпления във виртуалното пространство

Служители на Регионалната здравна инспекция и на сектор Борба с организираната престъпност в Смолян започват обучения на ученици и родители за безопасно ползване на компютър и интернет.Инициативата е по повод Международния ден за безопасен интернет 7 февруари. Той се отбелязва от 2004 година и има за цел популяризиране на безопасната и отговорна употреба на онлайн технологиите и мобилните устройства сред децата и младите хора по цял свят. Мотото на кампанията през 2012 година е „Интернет може да е мост между поколенията. Да открием дигиталния свят заедно и …безопасно”.

По данни на Националния център за безопасен интернет 26% от децата имат публичен профил в социалната мрежа. 12% от европейските деца на възраст между 9 и 16 години споделят, че са били притеснявани или разстроени от нещо в интернет като в 56% от случаите родителите им не знаят за това. Един от всеки осем родители не се интересува какво прави детето му онлайн.

За да повиши информираността на младите хора и техните родители, служител на сектор Борба с организираната престъпност в Смолян ще говори по темата „Кибер престъпленията – болестта на 21 век” Освен за различните видове престъпления във виртуалното пространство, той ще запознае аудиториите с правилата за ползване на социалните мрежи и ще даде ценни съвети за предпазване от престъпленията в интернет, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Младите хора, а и техните родители владеят новите технологии, но не се замислят за здравните рискове, които крие дългият престой пред монитор, смятат специалистите от Регионалната здравна инспекция в Смолян. Ето защо те ще запознаят присъстващите с влиянието на работата с компютър върху зрението, централната нервна система,опорно – двигателната система и как могат да се предотвратят вредните въздействия.

През февруари и март служители на РЗИ – Смолян ще разпространят и 500 брошури „Децата пред компютъра”.

Вирни се горе