Общините обсъдиха подготовката за предстоящия зимен сезон 2012/2013 г.

Общините обсъдиха подготовката за предстоящия зимен сезон 2012/2013 г.

Заседание във връзка с подготовката за предстоящия зимен сезон 2012/2013 г., се провед в областна администрация. Срещата бе с цел предприемане на превантивни мерки за намаляване на последствията за населението и инфраструктурата, снабдяването и услугите при усложнена зимна обстановка в изпълнение на Заповед № Р-231/18.09.2012 г. на Министерския съвет на Република България, съобщиха от пресцентъра на областта.

Участие взеха зам. кметове на общините Смолян, Девин, Борино, Доспат и Чепеларе, служители на общините Златоград, Мадан, Рудозем и Неделино, ръководителите на ОД МВР – СМОЛЯН, ОПУ – СМОЛЯН, „ВиК” – СМОЛЯН, енергопреносните и разпределителни дружества опериращи на територията на област Смолян, представители на ОУ „ПБЗН” – СМОЛЯН, ОО “Контролна дейност – ДАИ” РЗИ – Смолян, ОД „БХ” – Смолян, РД „ГП” – Смолян, РДГ – Смолян, ЮЦДП – Смолян и Спасителна база „Студенец”.

Заседанието бе ръководено от заместник областния управител инж. Чавдар Фурлански. В дневния ред бяха включени теми за създаване на организация по планирането на защитата при бедствия и готовността на щабовете на общинско ниво за действия при усложнена зимна обстановка. Сключени договори с изпълнители и тяхната готовност за изпълнение на договорените задължения за зимно поддържане на пътищата от републиканската и общинската пътни мрежи. Обсъдено е и осигуреното финансиране на мероприятията по подготовката за зимата, както и заделените финансови средства за допълнителни разходи при аварийно-възстановителни работи по общини и ведомства и др.

Направен бе обзор на взаимодействието на институциите в контекста на натрупания досегашен опит и бе обърнато особено внимание на анализа и резултатите от действията през изминалия зимен сезон 2011/2012.

Изнесена бе информация за създадените оперативни щабове и групи за действие на общини и структури при усложнена зимна обстановка. Мерките за снабдяване на населението и търговската мрежа, осигуряването на обществените и образователни услуги и достъпа до здравно и медицинско обслужване.

Обсъдиха се въпроси, касаещи както спецификата на всяка една община, така и въпроси по организацията на снегопочистването, поддръжката на пътната мрежа и достъпа до медицинска помощ в курорта Пампорово, който е разположен на територията на двете общини Смолян и Чепеларе, обясниха още от областна управа.

Повдигнат бе въпроса за неразплатените задължения от предишни години към снегопочистващите фирми и предстоящите сключвания на нови договори с изпълнители за снегопочистване и поддръжка на общинската пътна мрежа в някои общини.

От ОД МВР – Смолян и ОПУ – Смолян изказаха препоръки за подобряване на взаимодействието и координацията по места, за чистенето на паркингите, прилежащите тротоарни и околни пространства от фирми, граждани и организации, за своевременното изпращане на достоверни сигнали и др.

Доставчиците на електроенергия и вода на територията на областта изнесоха информация за своята готовност, създадените екипи и предприети мерки. От РДГ и ЮЦДП разясниха процедурата при отсичане на надвиснали дървета в близост до пътното платно, които създават реална опасност за движението и пешеходците, и състоянието и мерките за поддържане на горските пътища.

Представителите на всички структури докладваха за мерките относно предстоящия зимен период. До края на месец октомври комисия по заповед на директора от ОПУ – СМОЛЯН ще направи преглед на техниката и готовността на фирмите, които извършват снегопочистването и поддръжката на републиканската пътна мрежа.

Вирни се горе