Общините и институциите имат готовност за осигуряване на безопасност на движението за учебната година

Общините и институциите имат готовност за осигуряване на безопасност на движението за учебната година

Заместник-областният управител Тодор Бозуков проведе работна среща във връзка с откриването на новата учебна 2016/2017 година и предприемането на конкретни действия за създаване на организация и сигнализация на движението в районите на учебните заведения. Участваха директорът на ОД МВР-Смолян – комисар Николай Димов, представители на общините в региона, ОПУ-Смолян, РУО-Смолян, РЗИ-Смолян, представители на училища и експерти от Областна администрация Смолян.

„Ние трябва да гарантираме и да покажем, че сме готови да посрещнем първия учебен ден с добре свършена работа. Нещо повече, тази готовност трябва да я има целогодишно, а не само кампанийно да реализираме различни инициативи.”, отбеляза заместник-областният управител Тодор Бозуков, като обърна внимание: „За да посрещнем по-спокойно първия учебен ден за нашите деца, е необходимо да бъде ангажирано вниманието не само на институциите, а и на родителите, учителите и най-вече на водачите на моторни превозни средства. Важно е отношението на родителите и начинът, по който възпитаваме децата си като участници в движението.”

Експерти от общинските администрации в област Смолян представиха своята готовност за обезопасяване на районите около училищата. Декларираха, че са подновени пътните маркировки, както и предоставиха информация за организацията на транспортната осигуреност за учениците от отдалечените селища в общините.

Комисар Димов засвидетелства готовността на ОД МВР-Смолян за новата учебна година. Той заяви, че е подсигурено полицейско присъствие в районите около училищата, както за първия учебен ден, така и за цялата учебна 2016/2017 година. „С превозвачите, които превозват децата, са проведени срещи и такива ще бъдат провеждани периодично през цялата учебна година за спазване на правилата на движение, за непоемане на излишни рискове през зимния период, когато има заледени пътни участъци.”, в допълнение комисар Димов изясни, че превозвачите ще бъдат проверявани целогодишно както за техническата изправност на автобусите, така и за правоспособността на водачите. Той даде препоръка към представителите на общините пешеходните пътеки в районите около образователните институции да бъдат повдигнати и боядисани в по-ярък цвят. Като добър пример, Димов посочи осветяването на пешеходните пътеки в община Смолян. „Свидетели сме, че последните две години в цялата област много средства се вкараха за асфалтови дейности и изключително рязко се подобри състоянието на пътната настилка.”, отбеляза комисар Николай Димов, като предпоставка за намаляване на пътните инциденти.

„Това, което вие предоставихте като информация, гарантира едно по-голямо спокойствие преди първия учебен ден, с конкретните инициативи и действия, както и с отправените препоръки.” , Бозуков изрази своята увереност, че с добрата координация между държавните и общински институции ще бъде гарантирано нормалното протичане на първия учебен ден и безопасността на децата. „Надявам се добрите практики да продължат и да въведем нови, с които да подобряваме безопасността на движение, както по републиканската мрежа, така и по улиците в населените места.”, с което заместник-областният управител закри срещата.

Вирни се горе