Над 8 хил. деца отглеждани от роднини и приемни семейства

Над 8 хил. деца отглеждани от роднини и приемни семейства

В края на февруари тази година към 6 437 деца в риск живеят извън своето родно семейство, но под грижата на близки роднини, което е една изключително ценна мярка от страна на българското общество.

Това заяви заместник-социалният министър Иванка Шалапатова след кръгла маса, посветена на деинституционализацията на децата.

„Когато едно семейство не може да се справи с отглеждането на своето дете по една или друга причина, то подкрепата на близки и роднини е най-добрата и за детето и за семейството", подчерта тя.

В същото време има настанени 1 347 деца в приемни семейства, допълни Шалапатова, подчертавайки, че това също е добра алтернатива за децата, чиито семейства не могат да ги отглеждат.

Само за първите два месеца на тази година в България 418 деца не са постъпили в специализирана институция, каза още Иванка Шалапатова, пояснявайки, че това е резултат от политиката по превенция на изоставянето на деца в социален дом. Заместник-социалният министър подчерта, че е много важно в първите дни, месеци и години от живота на детето, то да не попадне в социален дом.

Тези 418 деца, по думите й, са останали със семействата си, защото техни близки са подали сигнал в отговорните институции и неправителствени организации и са заявили, че семейството има криза и нужда от подкрепа.

Пак от началото на тази година 216 деца са реинтегрирани от социална институция обратно в своето семейство, похвали се Иванка Шалапатова. Към края на февруари 2013 година 6 специализирани институции са закрити, стана ясно от думите на заместник-социалния министър. Този процес трябва да продължи, категорична бе Шалапатова.

Тя увери, че политиката по извеждане на децата от институции ще продължи като ресурс е заложен за това и в новата Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", а на обществено обсъждане ще бъдат подложени новите приоритетни оси.

Под 5000 са децата в институции у нас в момента, като през 2000 година 35 000 български деца са живели в социални домове. Малко над 100 са институциите в България като непрекъснато тече процесът за закриването им. Само за тази година 8 медико-социални домове ще бъдат закрити, стана ясно от думите на Иванка Шалапатова.

Успоредно с това в ход е и проектът на Държавната агенция за закрила на детето за извеждане на децата с увреждане от специализирани институции. Държавната стратегия за деинституционализация на децата предвижда за 15 години нито едно дете да не е в институция и в същото време да се стимулират семействата да отглеждат децата си у дома.

Вирни се горе