Община Смолян е сред първите в България с площадка за компостиране на биоразградими растителни остатъци

Община Смолян е сред първите в България с площадка за компостиране на биоразградими растителни остатъци

Модерна площадка за компостиране на растителни остатъци изгражда община Смолян. Изпълнител на строителните дейности е почистващата фирма “Титан Клинър”. Съоръжението, което ще произвежда биотор, посредством естествено разлагане на остатъците от треви, шума и клони се намира на 8 км. от областния град на мястото на стара кариера край село Турян с площ от 500кв.м., съобщиха от фирмата по чистота.

По този начин община Смолян ще е сред първите в България, която изпълнява европейските изисквания за намаляване на биоразградимите отпадъци със 75%, които попадат в регионалните сметища. Ръководителят на проекта инж. Людмил Гочев обясни, че площадката ще повлияе изключително добре на екологията в общината, тъй като там ще се карат всички зелени остатъци, които в момента гният нерегламентирано в града и селата, създавайки предпоставки за развитие на болестотворни организми. По биологичен път зелената маса ще се разгражда при температура от 60 градуса без добавки на химически вещества или пък с някакви механизми. При тази температура ще се унищожават всички налични организми като акари или листни въшки, които са вредители по растителността. Получената биотор ще се използва за възстановяване на ерозирали и повредени терени и за наторяване на зелената система в града.

Гражданите също ще могат да използват биоторта за наторяване на градините си с цел подобряване на плодородието. “Всички световни стандарти за биоземеделие изискват ползване на подобна субстанция, затова биоторта ще е много полезна за фермерите, които искат да се занимават с екоземеделие, тъй като е много по-добра от животинските фекалий, които се използват масово от хората”, подчерта инж. Гочев. Той бе категоричен, че жителите на село Турян, както и смолянчани трябва да са спокойни, тъй като технологията е напълно безопасна, няма опасност от замърсяване, както и разнасяне на неприятни миризми. Освен това процесът е същият, който протича в горите при разграждане на горската биомаса. Площадката може да се използва безкрайно, тъй като няма капацитет, защо постоянно се получава биомаса, която се изземва. Площадката е добре оградена, за да не се допуска както досега недобросъвестни граждани да изсипват строителни отпадъци. Ще се обособи и противопожарно депо с пожарогасители и инвентар. Подобна площадка, но на двойно по-голяма площ ще се изгради и в село Смилян. Там ще се компостират всички зелени отпадъци от горното поречие на река Арда.

Преди повече от година в Смолян бяха разположени 100 специализирани съда, в които гражданите да изхвърлят зелени и биоразградими остатъци от треви, клони, плодове и зеленчуци. Интересът към тях е много голям като постоянно има заявки за нови доставки по домовете. От началото на годината община Смолян предостави на “Титан Клинър” специална дробилка за клони.

Вирни се горе