Обсъдиха се финалните действия преди учредяването на ТР „Родопи”

Обсъдиха се финалните действия преди учредяването на ТР „Родопи”

Днес се проведе втората от поредица планирани срещи по места, които след обнародването на Заповед на Министъра на туризма за откриване на процедура, Учредителният комитет провежда във всички административно представени области, влизащи в териториалния обхват на бъдещата Организация за управление. В рамките на Туристическия район „Родопи” са включени 28 общини, от областите Смолян, Пазарджик, Кърджали, Пловдив и Хасково, като на територията на област Пазарджик попадат: Батак, Брацигово, Велинград, Ракитово, и Сърница. За седалище на бъдещата Организация за управление на района е определен гр. Смолян. В срещата участваха областният управител Недялко Славов, заместник-областният управител Тодор Бозуков, кметове, представители на общини, председатели на общински съвети, експерти от областна и общинските администрации, както и представители на туристическите сдружения, които са вписани в регистъра на Министерство на туризма към настоящия момент.

С кратка презентация, представена от Елица Чавдарова – главен експерт от Областна администрация Смолян, участниците в срещата бяха въведени в темата, като им бе предоставена информация по извършеното до момента от сформирания през месец юни Учредителен комитет, както и направените предложения за проектни документи и действащите нормативи на бъдещата Организация за управление на туристическия район.

Областният управител уточни: „Разликата с досега действащите сдружения и НПО е, че този регион ще има държавна подкрепа, той е създаден по силата на закон и за дейността се предвижда финансиране, което ще ни позволи да рекламираме региона, като туристическа дестинация, не всяка община по отделно, не всяко сдружение по отделно, а на регионално ниво. Това е голям шанс.”

”Процедурата по учредяване вече е започнала, ние до момента бяхме основен инициатор за учредяването на ТР „Родопи” и аз се надявам на приемственост и от ваша страна, която да осигури плавното продължаване на процеса.”, акцентира Славов. Във връзка с това той призова кметовете и председателите на Общински съвети да поемат щафетата, тъй като те са част от процеса по учредяване от самото начало.

Заместник-областният управител Тодор Бозуков отбеляза, че изключително важно за развитието на туристическия район е да се цели надпартийното и да се търси консенсус. Туристическият район трябва да функционира ефективно, за да бъдат постигнати поставените цели. Бозуков призова общините и туристическите организации да се обединят и да загърбят всякакви различия в името на регионалното развитие, защото туристът не се интересува от административни граници или от местната власт.

Като дата за Учредително заседание е планирана 30 март 2017 година, но според политическата обстановка в страната и насрочването на предсрочните избори, тя може да се измести, като всички участници в срещата се консолидираха около мнението, че ТР „Родопи” трябва да бъде официално учреден във възможно най-кратки срокове. Обсъдиха се и се координираха предстоящите действия.

Вирни се горе