Областният управител пожела успешно завръщане на смолянския контингент от мисията в Афганистан

Областният управител пожела успешно завръщане на смолянския контингент от мисията в Афганистан

Областният управител инж. Димитър Кръстанов участва днес в тържествения ритуал по изпращането на контингент от Военно формирование 28330- Смолян, който ще се включи в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан. Ритуалът се проведе пред катедралния храм „Свети Висарион Смоленски”, където бе извършен водосвет за здраве и молебен, отслужен от архиерейския наместник архимандрит Висарион, отец Димитър Михайлов и отец Запрян Шиков, съобщиха от областната администрация.

„Днес всички ние сме тук, за да поздравим смелите, честни и достойни деца на нашия народ, които отиват на мисия в защита интересите и честта на България” отбеляза в своето слово към военнослужещите инж. Димитър Кръстанов и припомни, че участието им произтича от подписаните международни договори като част от международните сили за опазване на сигурността. „Тук сме, за да поздравим тези смели мъже на честта с успешно завършеното обучение, с усилията които те са положили, за да бъдат най-добрите и за да получат възможността в една особена обстановка на асиметрични опасности да защитят името и достойнството на своята Родина” допълни Областният управител. Той, в качеството си на председател на Областния съвет по сигурност и като български офицер, пожела на военнослужещите здраве, мъдрост и сили, за да изпълнят своя ангажимент там. „Отидете живи и здрави, и живи и здрави да се върнете. Ние тук ще ви чакаме! На добър час!” каза още инж. Кръстанов.

Командирът на 101-ви Алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров припомни в словото си думите на един от ранените български бойци в Ирак от първия пехотен батальон, че приятелството и взаимопомощта са най-важните предпоставки за успешно изпълнение на поетата задача. Той увери военнослужещите, че всички, близки и далечни, ще бъдат съпричастни с тях в този тежък и труден период. Успех по време на операцията пожела и кметът на община Смолян Николай Мелемов. В рамките на тържествения ритуал зам.-командирът на 68 бригада „Специални сили” полк. Стефан Горчев връчи сертификат за участие на контингента в операцията на НАТО в Афганистан и пожела успех на военнослужещите при изпълнение на предстоящите им задачи. На официалната церемония присъстваха още директорът на РД „Гранична полиция” комисар Бойко Божков, директорът на ОД на МВР главен инспектор Евгений Василев, секретарят на Община Смолян Момчил Николов, председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва полк. Борис Раков.

Вирни се горе