Областният управител обсъди с ръководствата на ЮЦДП и РДГ предприетите мерки за подобряване състоянието на горите

Областният управител обсъди с ръководствата на ЮЦДП и РДГ предприетите мерки за подобряване състоянието на горите

Областният управител Недялко Славов и заместникът му Тодор Бозуков проведоха работна среща със зам.-директора на ЮЦДП-Смолян инж.Елин Лилов и директора на РДГ-Смолян инж.Венцислав Фурлански. Бяха обсъдени предприетите мерки за изпълнение на план програмата на ЮЦДП за подобряване на санитарното състояние на иглолистните гори и указанията на заместник-министъра на земеделието и храните доц.Георги Костов за приоритетното усвояване на увредена дървесина от природни бедствия, съхнене, корояди и намаляване риска от възникване на пожари.

Инж.Лилов и инж.Фурлански информираха областния управител, че се прави инвентаризация на всички засегнати от съхнене, корояди, болести и други вредители горски територии и се изготвят списъци на засегнатите подотдели, независимо от собствеността. РДГ изготвя предписания към частните собственици с цел недопускане на разширяване на площите, засегнати от вредителите. Максимално са улеснени процедурите по очертаване на короядни петна, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.

Горските отправиха призив към общините да се облекчи процеса и да се включат повече лица в процедурите по добива на дървесина за местното население. Относно обществената информираност, на сайта на ЮЦДП ежеседмично се публикува отчет за количествата усвоена засегната дървесина.

След срещата със заместник-министър Костов от 1 август т.г., това е първата от поредица работни срещи между областния управител и представители на РДГ-Смолян и ЮЦДП-Смолян, като се планира регулярното им провеждане всеки месец, с цел координиране на действията и сътрудничество между институциите в изпълнение на мерките за решаване на проблема, допълниха от администрацията на губернатора.

Вирни се горе