Областният свиква кметовете на среща за изпълнение на инвестиционна програма

Областният свиква кметовете на среща за изпълнение на инвестиционна програма

Областният управител инж. Димитър Кръстанов свиква работна среща с кметовете на общини от област Смолян във връзка с предстоящото изпълнение на Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Срещата ще се проведе на 17.01.2014 г. от 14.00 часа в зала 201 на Областна администрация- Смолян, съобщиха оттам.

Министерският съвет одобри условията, реда и критериите за избор на проекти и програми и прозрачното изразходване на средствата по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, по която са предвидени 500 млн. лв. в държавния бюджет. Тя представлява допълнителен финансов ресурс за регионите, като се финансират проекти извън допустимите за кандидатстване по оперативните програми.

С акта правителството изпълни заложените от Народното събрание изисквания за гарантиране на прозрачното разходване на средствата по тази програма, както и за избор на проекти и програми, реализирането на които да е насочено към постигане на икономически растеж, устойчиво развитие на регионите, повишаване на конкурентоспособността на икономиката и създаване на възможност за генериране на заетост и доходи. Постановлението определя секторите, в които могат да се финансират проекти и програми – ВиК и други свързани с околната среда дейности, транспортна инфраструктура, социална и културна инфраструктура и други сектори, подкрепящи социално-икономическото развитие.

В документа е предвидено създаване на Междуведомствен съвет за оценяване и подбор на проектните и програмни предложения на конкурентен принцип. Ръководител на този орган се предвижда да бъде министърът на финансите. Възлагат се функции на областните управители по набирането и номинирането на конкретните проекти с регионално и местно значение, предложени от общините от съответната област, след което да ги представят за оценка и подбор на Междуведомствения съвет.

Регламентирани са и критериите, съгласно които ще се извършва оценка и класиране на проектите. Списъкът на проектите и отговорните за тяхното изпълнение институции, както и съответното финансиране, ще се определят с постановление на Министерския съвет. За прозрачното разходване на средствата, предоставени за финансиране на одобрените проекти, е предвидено наблюдение на тяхното изпълнение и представяне на периодични доклади, както и изготвянето на годишен отчет за напредъка.

Вирни се горе