Областната епизоотична комисия предприе мерки за недопускане на заболяването Африканска чума по свинете

Областната епизоотична комисия предприе мерки за недопускане на заболяването Африканска чума по свинете

През седмицата се проведе заседание на Областната епизоотична комисия. То бе свикано във връзка с констатирани случаи на заболяването Африканска чума по свинете на територията на Република Украйна и на основание чл. 128 от Закона за Ветеринарно-медицинската дейност,съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

На заседанието, водено от главния секретар на Областна администрация г-жа Петя Пампорова присъстваха представители на: Областна дирекция по безопастност на храните, Регионална здравна инспекция, Регионална инспекция по околната среда и водите, Областна дирекция на МВР, Регионална дирекция „Гранична полиция”, Областно управление „Пожарна безопастност и защита на населението”, Регионална дирекция по горите, Южноцентрално тържавно предприятие – Смолян, Областна дирекция „Земеделие”. Д-р Р. Колев- директор на Областна дирекция по безопасност на храните Смолян и д-р В. Мелемова – началник отдел „Здравеопазване на животните” запознаха подробно присъстващите със спецификата на заболяването и опастността от разпространението му.

Африканската чума по свинете е изключително опасно вирусно заболяване, с клинична картина подобна на класическата чума. При констатиране на подобно заболяване се прилага унищожаване на животните, срещу заболяването няма ваксина и не се прилагат други антивирусни препарати. Болестта не е опасна за здравето и живота на хората, но може да нанесе големи икономически щети. Затова е от изключителна важност да се предотврати проникването и в страната, защото при констатиране на заболяването мерките са изключително строги, борбата е много скъпа и продължителна.

Членовете на Областната епизоотична комисия приеха следните мерки за предотвратяване на опасното заболяване: Областна дирекция по безопасност на храните да организира извършване на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност във всички свиневъдни обекти и да запознае собствениците с клиничните признаци на заболяването; да не се допуска изхранване на свине с кухненски отпадъци; да се извършват регулярни проверки на сметищата на територията на областта, по отношение недопускане достъп на животни и хора и за начина на депониране на хранителни отпадъци, които могат да бъдат предпоставка за възникване и разпространение на заболяването; да не допуска движение на неидентифицирани животни, които подлежат на идентификация. До този момент в България и съседните на страната ни държави няма констатирани случаи на заболяването /АЧС/.

Рискът за България се оценява като нисък, но трябва да се знае, че основното разпространение на АЧС става чрез: чуждестранни туристи, зърнени фуражи, гризачи от кораби и миграция на диви животни; чрез пряк контакт с болни прасета и заразени помещения; международни транспортни средства; при консумация на заразено месо и продукти; кухненски отпадъци, съдържащи такова; чрез транспортиране на живи животни и на заразени продукти от свине; чрез дивите свине, които са силно възприемчиви; чрез диви птици, животни и гризачи, като механични преносители .

Вирни се горе