Област Смолян участва активно в националната кампания „Да изчистим България заедно“

Област Смолян участва активно в националната кампания „Да изчистим България заедно“

Областният управител Недялко Славов и служителите на Областна администрация Смолян за поредна година участваха в националната инициатива „Да изчистим България заедно“, като почистиха района около паметник-костницата на връх Средногорец. Това място за родопчани е символ на свобода и национална гордост, съхраняващо спомена за героизма и саможертвата на полк. Владимир Серафимов и знайните и незнайни войни, дали живота си за Освобождението на Родопите. Родопската шипка е привлекателна за туристи от една страна – като исторически паметник, а от друга – заради красивата природа в местността. Въпреки честата посещаемост на мястото, инициативата с почистването на връх Средногорец днес показва, че с всяка следваща година количеството на събраните отпадъци намалява, което е доказателство, че кампанията има устойчив ефект и оказва влияние върху съзнанието на българина да изхвърля боклуците на предназначените за това места.

Всички общини в област Смолян се включиха активно в кампанията „Да изчистим България заедно“. Участие взеха 4500 жители, 86 фирми и ведомства, 47 училища и детски градини, 23 Неправителствени организации. Бяха почистени екопътеки, междублокови пространства, защитени зони и местности, 57 силно замърсени района, 29 маркирани на картата зони.

Инициативата „Да изчистим България” е най-големият доброволчески и обществен проект, предприеман досега у нас. Тя е част от глобалното гражданско движение Let’s Do It World, което започва през 2008 г. в Естония. В подкрепа на световната инициатива, за шеста поредна година bTV Media Group успява да обедини държавни институции, ведомства, училища, водещи компании, граждански организации от цялата страна да приемат кампанията като своя лична кауза.

Вирни се горе