Обилен мокър сняг вали в Смолянско, задължително с вериги във високата част на Родопите

Обилен мокър сняг вали в Смолянско, задължително с вериги във високата част на Родопите

Обилен мокър сняг вали в Смолянско. Снеговалежът започна около 19.00 часа вчера, като се оформи нова снежна покривка, която е от 3-5 см., в Смолян до 15 см. по високопланинските проходи. Въведени са следните ограничения: всички автомобили трябва да се движат задължително с вериги, товарните без ремеракета и полуремаркета през проходите „Рожен”, „Пампорово”, „Превала”, пътищата в района на Доспат, Смолян- Мугла, Смолян- Турян, кв. „Езерата”, „Смолянски езера” и високопланинските села в община Мадан.

Заради образуваната киша, под снежната покривка има опасност от поднасяне, затова водачите трябва да се движат с ниска скорост и повишено внимание. Девет специализирани машини на пътноподдържащата фирма „Титан Клинър” почистват общинската пътна мрежа в Смолян, пет в община Мадан, съобщиха оттам.

На този етап в Чепеларе снежната покривка е малка и все още не се налага почистване. Очаква се към 10.00 часа пътната обстановка да се нормализира в ниските части на региона, тъй като се очаква валежът от сняг да премине в дъжд и повишаване на температурите. До обяд ще продължи почистването на високата зона в Смолянско. По пътя за село Мугла работят колесен снегорин и верижен булдозер. Заради тежкия сняг, има опасност от падане на дървета и чупене на клони.

Според синоптичната прогноза, с която разполага фирмата, се очаква около 14.00 часа валежите от дъжд и сняг да спрат, но времето ще остане облачно с температури между 1 и 3 градуса. Облачно ще бъде и в събота, но с високи температури, посочиха от Титан.

Вирни се горе