Няма пари за заплати на колектива на Обсерватория "Рожен"

Няма пари за заплати на колектива на Обсерватория "Рожен"

"Уважаеми колеги,

Преди всичко искам да ви благодаря за отличната работа през изминалите месеци на тази година. Въпреки тежките финансови условия вие продължихте дейностите по вашите проекти, получавахте уникални данни с телескопите на НАО и АОБ, анализирахте явления и процеси, подготвяхте доклади и лекции, публикувахте вашите резултати в най-престижните издания за професионална астрономия и астрофизика в света. Продължихте и съвместните проекти с колеги от други институти и астрономически обсерватории, включително и с тези, които управляват най-големите телескопи и най-върховите технологии в света. Продължихте да поддържате като добри стопани и двете ни обсерватории, НАО и АОБ. При толкова добре свършена работа, особено когато наближава краят на годината, съвсем естествено е да се очаква достойно възнаграждение за положения труд.

Изключително неприятно ми е да ви информирам, че и тази година няма възможност за достойно възнаграждение. Нещо по-лошо – бюджетът на ИА с НАО е пред изчерпване. Разбира се, това не е изненада при един бюджет, в който от самото начало е заложен дефицит от 250 000 лева. Изправен пред това обстоятелство трябваше да взема едно от следните две възможни решения – (1) получаване на пълните заплати за м. октомври, оставане без заплати за месеците ноември и декември и „консервиране” на НАО или (2) преминаване към намалена заплата от м. октомври, включително, до края на годината и „полу-консервиране” на НАО, така както се наложи да направим през зимата на 1996/97 година. В крайна сметка надделя вариант (2), който беше оформен в издадената за целта заповед.

Не мислете, че беше лесно да издам такава заповед. Искам да ви уверя, че ръководството на Института продължава да работи в посока корекция на бюджета и да търси начини за набиране на средства, с които да се запълнят дупките в него. Следващото заседание на Научния съвет е планирано за 5 ноември и една от точките ще бъде „Финансовото състояние на ИА с НАО”. Както знаете, заседанията на НС са открити – заповядайте, ако желаете да научите повече по темата.

Вие знаете, че част от политиката на ръководството на ИА с НАО е да не ангажира вниманието на сътрудниците на института с административни проблеми. Целта на тази политика е да ви позволи пълно отдаване на силите и времето за дейности непосредствено свързани с научните проекти. За съжаление обстоятелствата наложиха днес да направя изключение от този принцип и да ви отнема част от времето за размисъл върху особеностите на времето, в което живеем".

доц. д-р Таню Бонев директор на ИА с НАО

Вирни се горе